1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Putovanja
  6. /
  7. 10 najboljih destinacija za...

10 najboljih destinacija za beg od zime

20. јануар 2024.

| Milena Jeremić
Da li ste spremni za novu avanturu?

Hladno vreme nije za svakoga. Iako sedenje pored kamina i gledanje filmova uz šolju omiljenog toplog napitka ima svoje draži, mnogi od nas bi radije otputovali u neke toplije krajeve.

10 destinacija

oleksandr p / pexels

Ako tražite idealno mesto za beg od hladnih dana jednu od ovih 10 destinacija morate posetiti.

Najlepša knjižara na svetu, turistička atrakcija koju morate posetiti

Dubai, UAE

Da li ste ikada videli sliku Dubaija gde nije baš, baš sunčano? Na ovoj lokaciji dan traje dugo, a prosečna temperatura je izuzetno visoka  – oko 21 stepen.

Dubai je jedan od sedam emirata koji su 1971. stvorili Ujedinjene Arapske Emirate. Dubai je postao glavni trgovački centar, razvijajući turizam neverovatnom brzinom.

Sa poznatom plažom Džumeira, Dubai kanalom koji razdvaja novi i stari deo grada, tržnim centrima, širokim bulevarima i užurbanim i bučnim bazarima, Dubai predstavlja pravu turističku atrakciju usred pustinje a ujedno i najveći poslovni centar tog dela sveta.

Ono što ga stvarno čini gradom 21. veka, nisu samo moderna arhitektonska čuda, već razna dešavanja tokom cele godine.

Bangkok, Tajland

Bangkok glavni je grad kraljevine Tajland od 1782. godine. Grad ima poseban upravni status, a na njegovom čelu nalazi se guverner.

Divlje plaže sa visokim palmama i sedefastim pesmom i prosečna temperatura oko 18C tokom zime svrstale su ovo mesto u 10 destinacija koje možete posetiti u ovom periodu godine.

Kejptaun, Južna Afrika

Najstariji grad u Južnoafričkoj Republici, Kejptaun je nekoliko puta proglašavan za jedan od najlepših gradova na svetu – i to sa dobrim razlogom.

Top 5 turističkih destinacija koje morate posetiti u 2024. godini

Okružen veličanstvenom Stonom planinom, jednim od sedam svetskih čuda prirode, sa brojnim peskovitim plažama na kojima se razbijaju talasi Atlantskog okeana i šarmantnim šetalištem pored vode, i u neposrednoj blizini čuvenog Rta dobre nade, najudaljenije tačke na jugozapadu Afrike, Kejptaun je grad u koji je teško ne zaljubiti se na prvi pogled.

Od oktobra do marta u Kejptaunu je leto. U ovom najjužnijem gradu u Africi dan dugo traje, a primetan je i nedostatak kiše zbog čega ovo mesto spada u top 10 destinacija koje možete posetiti tokom zime.

Kankun, Meksiko

Ukoliko želite da posetite grad sa bajkovitim plažama, brojnim noćnim klubovima, odličnim mestima za odmor i hedonizam, Kankun bi mogao da bude vaša sledeća destinacija.

Ovo je meksički grad nalazi se na obali Karipskog mora, a sastoji se od tradicionalnog gradskog i turističkog dela, u kome se nalaze sve najpopularnije atrakcije. Najbolje vreme za posetu ovog grada je novembar.

Gran Kanarija, Španija

Gran Kanarija jeste vulkansko ostrvo u Španiji i treće je po površini ostrvo u Kanarskom arhipelagu, posle Tenerifa i Fuerteventure.

Nalazi se u Severnom Atlantiku, na nekih 200 km zapadno od južne obale Maroka i na oko 1.350 km jugozapadno od kontinentalnog dela Španije.

Osim po fascinantnim vulkanskim pejzažima i impresivnim, belim, peščanim plažama, grad Kanarija je poznat po visokim temperaturama tokom zime zbog čega se nalazi u top 10 destinacija za beg od hladnih dana.

Bali, Indonezija

Prirodne lepote, plaže i mistična kultura. Veličanstveni antički hramovi na Javi ili bogovi i demoni na Baliju.

Zahvaljujući harmoničnom skladu brojnih suprotnosti i prirodnoj gostoljubivosti ljudi, ova zemlja važi za jednu od najprivlačnijih destinacija jugoistočne Azije.

Molize je stidljivi deo Italije koji krije prelepa iznenađenja

Sa izuzetno visokom prosečnom dnevnom temperaturom od 28C, indonežansko ostrvo Bali je pravi raj na zemlji.

Buenos Ajres, Argentina

Koračati ulicama grada koji je iznedrio književnog genija Borhesa i zaplesati u ritmu argentinskog tanga – ima li ičeg romantičnijeg što se može učiniti na tlu veličanstvenog i grandioznog glavnog grada Argentine, Buenos Ajresa?

Iako je latinoamerička suprotstavljenost starog i novog, siromašnog i bogatog prisutna i ovde, Buenos Ajres je ipak najevropskiji od svih gradova Južne Amerike i s ponosom ističe svoj moderan evropski duh, zbog čega ga nazivaju Parizom latinoameričkog kontinenta.

Džajpur, Indija

Glavni grad indijske države Radžastan, Džajpur, poznat je kao Ružičasti grad – iako tonovi koji u njemu preovlađuju ipak više naginju ka narandžastoj boji.

Grad je dobio svoj prepoznatljivi izgled davne 1876. godine kada je jedan bogati maharadža naredio da se sve građevine prefarbaju u ružičastu boju, boju gostoprimstva, da bi impresionirao princa od Velsa, Alberta Edvarda — koji će 25 godina kasnije postati kralj Edvard VII.

Maharadžina omiljena žena je bila oduševljena izgledom grada, pa je on 1877. godine doneo zakon koji zabranjuje da građevine u gradu budu bilo koje druge boje osim Džajpur roze. Ovaj zakon je na snazi dan danas.

Prozori iz kojih teče vino, turistička atrakcija koju morate posetiti

Ovaj grad nazali se u blizini prave pustinje, pa tokom zime ovde ne pada mnogo kiše – u stvari, samo 0,3 inča mesečno. Što znači da je vreme obično savršeno za razgledanje poznatih znamenitosti Džajpura kao što su veličanstveni Hava Mahal i Džal Mahal, kao i sve druge mnoge lokacije koje su pod zaštitom Uneska.

Krabi, Tajland

Krabi je regija u južnom delu zapadne obale Tajlanda.

Dugačka glavna ulica i ogromna plaža su smešteni u podnožju brda, karakterističnih za ovo podneblje. Ovakav pejzaž daje posebnu čar i atmosferu.

Osim zbog povoljne klime tokom čitave godine, odmaralište Krabi spada u najboljih 10 destinacija i zbog niskih cena,

U proseku, sedam noćenja u holetu na ovoj destinaciji koštaju nešto više od 50 funti koja je njihova zvanična valuta.

Šarm el Šeik, Egipat

Šarm el Šeik je grad na istoku Egipta, na krajnjem jugu poluostrva Sinaj. Nalazi se obali Crvenog mora i pripada guberniji južni Sinaj.

Šarm el Šeik je poznato letovalište naročito popularno među roniocima. Takođe, ovo mesto poznato je po tirkizno plavoj vodi i nebu bez oblaka, pa nije ni čudo što spada u top 10 destinacija među evropskim turistima.

Izvor vesti: timeout.com

Izvor slike: mart production / pexels

Nastavite da čitate