1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Putovanja
  6. /
  7. Kako isplanirati putovanje sa...

Kako isplanirati putovanje sa partnerom: 8 saveta za pripremu bez stresa

04. мај 2024.

| Snežana Vranić
Uživajte u trenucima sa partnerom...

Da biste uspešno isplanirali put sa partnerom, ono što će vam sigurno zatrebati je strpljenje i dobra organizacija. Kako isplanirati putovanje sa partnerom otkrijte u tekstu.

Planiranje putovanja sa partnerom definitivno je jedna od veština koju je teže savladati. To je zato što putovanje u harmoniji zajedno može biti izuzetno teško. Pored neizbežnog stresa koji dolazi sa putovanjem, trebate da naučite kako da balansirate stilove putovanja, odlučite o mapama i karti, podelite odgovornosti, upravljate budžetom putovanja i provedete lepo vreme zajedno.

Kako isplanirati putovanje sa partnerom?

Postavite budžet sa kojim ste oboje budete zadovoljni

Bilo da ste u novoj vezi ili imate zajedničke račune, postavljanje budžeta za vaše putovanje zajedno je jedna od prvih stvari koje trebate uraditi. Iskreno se razgovarajte o tome koliko ste spremni da potrošite, zatim razgovarajte o tome gde želite da trošite više novca i gde biste želeli da uštedite neki novac. Razgovor o novcu sa partnerom može biti napet (pogotovo na početku), ali unapred razgovor može da vas spasi od prekomernog trošenja ili – s druge strane – odlaska na putovanje koje nije bilo tako lepo kao što ste želeli.

Kako isplanirati putovanje sa partnerom: Podelite obaveze oko logistike

Sa toliko logistike za planiranje, ključno je da vi i vaš partner podelite odgovornosti za putovanje. Od trenutka kada počnete da planirate do trenutka kada se vratite kući, trebate znati vaše uloge i držati se svojih zadataka. Na primer, ako ste zaduženi za rezervaciju hotelske sobe, vaš partner može da se bavi rezervacijom rent-a-cara. Razgovarajte o dostupnim opcijama i zajedno odlučiti šta bi moglo biti najbolje, ali poslednje što želite je da stignete na šalter za prijavu i saznate da nemate rezervaciju jer ste oboje mislili da je druga osoba zadužena za rezervaciju.

Razgovarajte o stilovima putovanja

Ako ste ikada posmatrali ljude na aerodromu, znate da ljudi putuju… različito. Ono što prija jednoj osobi ne znači da će prijati i drugoj. Najbolje bi bilo da ovo odmah raščistite na početku. Ako letite, pitajte za omiljene avio-kompanije, da li vole da proveravaju prtljag, gde vole da sede u avionu, itd. Ako idete na putovanje automobilom, pitajte da li preferiraju da voze ili sede pored vozača, šta vole da rade da ubiju vreme (muzika, audio-knjige, dobra stara konverzacija) i da li imaju neke trikove za putovanje kolima. Ovi razgovori vam omogućavaju da razumete stil putovanja jedno drugog i na kraju se kompromitujete oko onoga što najbolje funkcioniše za oboje.

Isplanirajte vreme zajedno unapred

Plan je neophodan kada idete na bilo koje putovanje, čak i ako je opušten. Evo kako treba da se pozabavite ovim: Ako postoje specifične stvari koje morate prioritetizovati tokom putovanja (kao što su posao, porodične obaveze, događaji, itd.), pobrinite se da su kada i gde tih stvari jasno definisani kako biste mogli da ubacite druge aktivnosti oko njih. Na primer, ako putujete zajedno na venčanje, to je očigledno prioritet, ali možete planirati neko vreme da istražite grad zajedno pre toga ili dan posle da biste maksimalno iskoristili svoje putovanje. Ako nemate nikakvih obaveza , napravite plan za svaki dan tako da oboje znate šta možete da očekujete tokom putovanja.

Pružite jedno drugom prostor kad je potrebno

Verovatno niste navikli da provodite toliko vremena zajedno svakodnevno koliko ćete kada putujete kao par. Zato je ključno da ili planirate neko vreme za sebe ili prepoznate kada je vreme da se malo odmorite. Na primer, ako želite da se istegnete pre nego što se smestite pored bazena i vaš partner radije bi da produži san, idite i uradite svoje! Samo zato što ste na putovanju zajedno ne znači da morate raditi sve zajedno. Ne bojte se da uzmete vreme koje vam je potrebno i da svom partneru pružite prostor koji im je potreban. Tako ćete oboje biti opušteni i osveženi umesto umorni od puta i razdraženi.

Prioritetizujte vreme za romantiku

Između stresa putovanja i svih logističkih detalja, romansa može pasti u drugi plan, pa je zato isplanirajte. To može izgledati kao rezervacija posebnog večernjeg izlaska tokom vašeg putovanja ili zakazivanje seksa (i ne, to nije čudno!). Posebno ako posećujete ljude ili putujete u grupi, teško je uklopiti kvalitetno vreme za vas dvoje. Ali prioritetizacija kvalitetnog vremena zajedno će učiniti vaše celokupno putovanje prijatnijim i nezaboravnim. Isto važi i ako ste samo vi dvoje na putovanju za parove. Možda pretpostavljate da ćete imati dovoljno vremena za pravu povezanost, ali lako je upasti u samo putovanje i ne prioritetizirati romansu. Držanje toga u glavi može stvarno napraviti razliku.

Družite se sa drugim ljudima

Bilo da posećujete stare prijatelje ili odlazite u zemlju gde ne znate nikoga, druženje sa prijateljima, starim i novim, tokom vašeg putovanja može učiniti vaše putovanje još ugodnijim. Važno je sastajati se sa ljudima, smejati se i uživati u društvu kada ste van kuće. Za sve vas koji putujete samo u paru, prijatelji sa odmora su sjajni, a i prilično ih je lako upoznati. Takva iskustva će vam dati još nešto o čemu možete da se povežete i da se prisećate zajedno kada se vaše putovanje završi. Plus, nikad ne znate koga biste mogli da upoznate!

Kako isplanirati putovanje sa partnerom: Budite spontani

Otkazani letovi, problemi sa sobama i probušene gume su samo početak haosa koji može nastati tokom bilo kog putovanja. Evo jedne stvari koju ne smete zaboraviti: Pomirite se sa tim. Koliko god želeli da kontrolišete svaki detalj i da se uverite da sve ide savršeno, surova realnost je da neke stvari ne idu po planu, i znate šta? To je u redu. Mogli biste da naletite na mesto koje niste ni znali da postoji i napravite nove uspomene koje niste očekivali. Ovo su trenuci koji čine dobro putovanje – neočekivani, „ovome ćemo se kasnije smejati“, stoga zagrlite svaku sekundu.

Izvor slike: nd3000/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate