1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Putovanja
  6. /
  7. Šta je slow travel...

Šta je slow travel i kako ga praktikovati?

03. фебруар 2024.

| Milena Jeremić
Usporite tempo i uživajte u trenutku...

U današnjem ludom vremenu kada smo zatrpani gomilom obaveza i čini se da vreme leti, koncept pod nazivom slow travel postaje sve zastupljeniji.

slow travel

riccardo / pexels

Kada razmišljamo o potpunom opuštanju, odmah nam na pamet padaju dve stvari: doručak u krevetu i leškarenje na plaži uz čašu omiljenog pića.

Šta je slow living i kako ga praktikovati?

Upravo su ti mali luksuzi spadaju u slow travel, trend koji je trenutno veoma popularan u svetu putovanja.

Naime, ako sanjate o odmoru koji akcenat stavlja na odmaranje i opuštanje umesto razgledanje znamenitosti i obilazak grada, onda je slow travel idealan za vas.

Prema godišnjim istraživanju Pinterest trendova za 2024. godinu, sve više ljudi planira odmor sa fokusom na opuštanje.

U izveštaju se navodi da će putnici težiti ka relaksirajućim destinacijama i da će se većina odlučiti za putovanja koja odmor stavljaju u prvi plan.

U nastavku otkrivamo šta tačno slow travel podrazumeva, zašto je toliko važan, kao i nekoliko saveta ukoliko se odlučite za ovakvo putovanje.

Šta je slow travel?

Kada počnete da planirate svoj odmor verovatno ćete napraviti listu stvari koje treba da uradite ili obiđete. Slow travel eliminiše ovaj stres.

Ovaj popularni trend u prvi plan stavlja vreme za odmor i stvara prostor da se zaista opustite i budete prisutni u sadašnjem trenutku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gabriele Gzimailaite (@gabrielegz)

Prisetite se svog poslednjeg odmora.. Osim ako nije bio u pitanju beg od svakodnevnice većina vremena bila vam je ispunjena stvarima koje morate videti ili posetiti.

Naprimer, večera u najboljem restoranu, obiliazak znamenitosti, kupanje na najlepšim plažama…

Top 7 turističkih destinacija za parove

A onda, na kraju putovanja osetite da vam je potreban odmor od samog odmora.

Ako ste se zapitali zašto je to tako, odgovor je jednostavan: odmor vam nije bio u prvom planu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dunja Jovanic (@imfashionbabe)

Slow travel koncept podrazumeva da aktivnosti svedete na minimum. Daje vam prostor da se isključite i razmislite – bez gužve i užurbanosti svakodnevnog života.

Na primer, ako praktikujete slow travel noćni izlazak možete zameniti ranim doručkom u krevetu ili danom provedenim u spa centru.

Za bolju organizaciju života potrebna vam je samo jedna stvar

Ako usporite tempo ne samo da ćete uživati u čarima destinacije koju ste posetili već ćete osetiti mir nakon povratka sa putovanja.

Kako planirati slow travel?

Prirodno je da želite da iskoristite sve što destinacija nudi, ali zapamtite da je u ovom slučaju manje uvek više.

Evo kako da u potpunosti primenite slow travel na sledećem putovanju.

Izbor destinacije je veoma važan

Iako odmor na obali mora ili iznajmljivanje seoske kuće na periferiji zvuči bolje od smeštaja u centru grada, važno je da odaberete destinaciju na kojoj ćete se osećati prijatno i opušteno.

Prozori iz kojih teče vino, turistička atrakcija koju morate posetiti

Ako možete da se opustite u urbanom okruženju, onda svakako rezervišite hotelsku sobu u gradu po svom izboru i planirajte da se odmorite.

Želite nešto romantičnije? Izaberite kuću za iznajmljivanje u manjem gradu ili hotel sa luksuznim bazenom i spa centrom.

Atmosfera će uticati na vaš celokupan utisak, pa obavezno izaberite nešto što podržava način na koji volite da se opustite.

Izaberite glavni način opuštanja

Da li preferirate da većinu vremena provedete pored bazena ili pak više volite da uživate u luksuznoj hotelskoj sobi sa poslugom?

Prilikom odabira destinacije razmislite šta biste voleli da radite. To će vam pomoći da shvatite koja vrsta putovanja najbolje odgovara vašim potrebama.

Uživajte u malim stvarima

Mnogi od nas suočeni su sa zahtevnim poslovima, gustim rasporedom i mnoštvom svakodnevnih obaveza, pa je gotovo nemoguće izdvojiti vreme za sebe.

Iskoristite koncept slow travel da se potpuno opustite. Isključite telefon, spavajte, provedite sat vremena ispijajući kafu i uživajući u pogledu.

Nekoliko aktivnosti nije na odmet

Ako samo želite da se opustite u toplom krevetu, to je sasvim u redu. Međutim, to vam kroz nekoliko dana može dosaditi.

Iako slow travel podrazumeva da usporite tempo, imajte na umu da to ne znači da treba samo da se izležavate na putovanju.

Ideja je da se držite malih i pristupačnih aktivnosti, a ne velikih stavki na listi.

Stvari kao što su sesije joge, jutarnje šetnje ili čitanje knjige na terasi su samo neki od primera kako možete da provedete vreme uz poštovanje ovog koncepta.

Izvor slike: kasuma / pexels

Nastavite da čitate