1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Ko bi rekao?! Ovo...

Ko bi rekao?! Ovo je najbolje vreme za ispijanje kafe

18. децембар 2023.

| Milena Jeremić
Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svetu, a evo koje vreme je idealno za ispijanje omiljenog napitka

Koliko vas započinje dan omiljenom šoljicom kafe?

Neodoljiva aroma i pun ukus koji osećate pri svakom gutljaju bude vaša čula, međutim, da li ste se ikada zapitali koje vreme je najbolje za ispijanje kafe?

ispijanje kafe

chevanon photography / pexels

Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svetu. Sadrži veoma popularan i dobro poznat stimulans – kofein.

Većina ljudi poseže za šoljicom ovog napitka čim otvori oči, dok drugi smatraju da je korisnije popiti kafu nekoliko sati nakon buđenja.

Kada je najbolje vreme za ispijanje kafe?

Kako bismo reši dilemu potražili smo odgovor na ovo pitanje i otkrili koje doba dana je idealno za ispijanje kafe.

ispijanje kafe

dominika roseclay / pexels

Najbolje vreme za ispijanje kafe je, u proseku, sredina jutra. Nakon buđenja, nivoi kortizola (hormona stresa) su prirodno najviši.

Povišen nivo kortizola tokom dužeg vremenskog perioda može da ometa funkcionisanje imunog sistema. Zbog toga je nepoželjno povećavati prirodni odgovor vašeg tela na kortizol kofeinom ujutru.

Dakle, ako želite maksimalnu korist od jutarnje kafe, bilo bi dobro da sačekate bar sat vremena nakon buđenja, pa tek onda uživate u prvoj šoljici omiljenog napitka.

Test ličnosti – Kafa koju pijete mnogo govori o vama, kom tipu pripadate?

Međutim, ako nameravate da trenirate, bilo bi korisno da popijete kafu u roku od 30 do 60 minuta pre važbanja jer to može pomoći u poboljšanju performansi i izdržljivosti i odložiti zamor od vežbanja.

Ispijanje kafe pozitivno utiče i na vaše zdravlje. Naime, kafa je puna supstanci koje mogu pomoći u zaštiti od stanja češćih kod žena, uključujući Alchajmerovu bolest i bolesti srca.

Pored toga, kafa sadrži antioksidante i druge aktivne supstance koje mogu smanjiti unutrašnje upale i zaštititi od bolesti.

ispijanje kafe

vlada karpovich / pexels

Jedna važna stvar koju treba napomenuti je izbegavanje kafe i kofeinskih napitaka u roku od šest do osam sati od uobičajenog odlaska na spavanje. Kofein može ometati početak sna i pogoršati kvalitet sna.

Ne spavate noćima? Neouropsihijatar otkriva uzroke i kako se rešiti nesanice

Osim zdravstvenih prednosti kafe, ako se pravilno konzumira, pauze za ovaj topli napitak su možda svima omiljene i najposebnije, i mogu biti zaista duge.

Kao što birate društvo sa kojim ćete uživati u omiljenom ritualu, potrebno je da pri odabiru kafe koju pijete uključite i njen prefinjen ukus.

Izvor vesti: Milena Jeremić

Izvor slike: jessica lewis / pexels

Nastavite da čitate