1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kafa i lekovi: Zašto...

Kafa i lekovi: Zašto ne smete da ih pijete zajedno?

16. јануар 2023.

| Miljana Momirović
Lekove popijte uz čašu vode. Nikako uz kafu!

Ako ste navikli da uz kafu pijete i lekove, specijalista otkriva da kafa i lekovi u kombinaciji mogu izazvati ozbiljne probleme po zdravlje. Saznajte i zašto.

Da li kafa i lekovi mogu da se piju zajedno?

Ako uz jutarnju kafu pijete i lekove, suplemente ili vitamine, njihov efekat može biti ublažen, a vaš oporavak značajno usporen. Zato je bolje promeniti ovu  naviku i lekove uzimati onda kada vam je lekar i prepisao. Kafu možete odložiti i za neko drugo vreme.

Kako kafa i lekovi reaguju kada ih popijete u isto vreme?

Prema rezultatima istraživanja, kafa može da smanji dejstvo nekoliko lekova. Tu spadaju ne samo „obični“ lekovi protiv bolova, već i lekovi koji su prepisani za lečenje hroničnih bolesti. Zato bi bilo dobro da napravite pauzu između njih, kako se kafa i lekovi ne bi „zapetljali“ i napravili problem.

Za zdravu osobu, 400 miligrama kofeina dnevno je potpuno bezbedno, ali kafa može značajno izmeniti apsorpciju lekova. To znači da ako uzimate lek uz kafu, efekat leka može postati slabiji, izlečenje sporije, a čak su moguće i toksične reakcije uz određene sastojke.

Kako naša filter kafa može da utiče na efekat našeg leka? Apsorpcija lekova je proces kojim aktivna supstanca ulazi u krvotok i počinje probava. Pošto kafa utiče na to koliko brzo i kako lek prolazi kroz naš sistem za varenje, njegova apsorpcija može da se promeni.

Sa čime da popijete lekove umesto sa kafom?

Vrlo je jednostavno: popijte ih uz čašu vode. Nakon istraživanja, utvrđeno je da nisu kafa i lekovi jedini koji se ne slažu kada ih popijete zajedno. Čak i sveže ceđeni sok od pomorandže može da promeni efekat leka i njegovu apsorpciju. On konkretno skraćuje delovanje lekova protiv bolova. S druge strane, čajevi i drugi topli napici utiču na vreme apsorpcije lekova.

 

Mala promena u navici može značajno da doprinese vašem zdravlju i efektu lekova koje pijete. Najbolje je da ih pijete samo uz vodu.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Kamir Voloski Pedernera/GettyImagesPlus