1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Kafa na prazan stomak:...

Kafa na prazan stomak: Da ili ne?

08. фебруар 2024.

| Snežana Vranić
Ovo je omiljeni jutarnji ritual nekih ljudi, a da li je zdrav?

Mnogi od nas smatraju da je kafa na prazan stomak idealan početak dana. Međutim, da li je to zaista dobra ideja?

Ispijanje kafe je povezano sa mnogim zdravstvenim prednostima, od smanjenja rizika od bolesti jetre do poboljšanja kognitivnog zdravlja. Međutim, veoma je važno i na koji način pijete kafu i kada je pijete.

Da li kafa na prazan stomak dobra ideja?

Prema trenutnim istraživanjima, malo je verovatno da će ispijanje kafe na prazan stomak izazvati značajne zdravstvene probleme i neželjene nuspojave kod većine ljudi. Tačnije sve dok je pijete umereno. Međutim, to može izazvati stres i probleme sa varenjem kod nekih ljudi.

Ispijanje kafe na prazan stomak može izazvati ili pogoršati simptome određenih zdravstvenih stanja kao što su anksioznost, GERB i drugi problemi sa varenjem. To takođe može povećati odgovor kortizola kada se konzumira u stresnim uslovima. Zbog toga je veoma važno da ne koristite kafu kao zamenu za doručak. Čak i ako pijete kafu na prazan stomak, obavezno je ispratite doručkom. Prvi obrok u danu je ključan za energiju.

Šta kažu istraživanja kada je kafa na prazan stomak u pitanju?

Većina istraživanja koja istražuju kako kafa utiče na naš organizam se fokusiraju na unos kafe uopšte, a zapravo je mali broj istraživanja koji se bave ispijanjem kafe na prazan stomak. Ipak postoje razlozi zbog kojih se veruje da ispijanje kafe na prazan stomak može uticati na telo drugačije u poređenju sa pijenjem kafe uz hranu.

Izaziva stres

Kada se pije kafa na prazan stomak, onda kofein brže apsorbuje. Međutim, kada konzumirate kafu uz hranu ili napitak koji sadrži kalorije, apsorpcija kofeina će biti odložena jer se pražnjenje želuca usporava nakon konzumiranja hranljivih materija poput proteina i masti.

„Pijenje kafe na prazan stomak znači da brže osećate efekte kofeina u svom telu, pa ako ste osetljivi na kofein i imate neželjene efekte kao što su nemir, trema i anksioznost, onda kafa na prazan stomak može pogoršati ove simptome“, objašnjava Šilpa Ravela (Shilpa Ravella), gastroenterolog.

Može ometati varenje

Ispijanje kafe na prazan stomak takođe može izazvati i pogoršati simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) smanjenjem pritiska donjeg ezofagealnog sfinktera (LES). LES je prstenasti mišić na donjem kraju jednjaka koji sprečava da progurana hrana teče nazad iz želuca i štiti jednjak od želudačne kiseline.

Kafa na prazan stomak u ovom slučaju može pogoršati i simptome žgaravice. Međutim, nejasno je da li je ispijanje kafe na prazan stomak gore od ispijanja kafe uz obrok kada su u pitanju oni koji pate od GERBA i žgaravice.

Kafa na prazan stomak može napraviti hormonski disbalans

Još jedan česti argument protiv ispijanja kafe na prazan stomak je da može negativno uticati na nivoe hormona, ponajviše na hormon stresa – kortizol.

Studija iz 2023. godine koja je uključivala 148 ljudi nije pronašla značajne efekte redovne upotrebe kofeina na osnovni nivo kortizola ili reaktivnost. Međutim, ako se konzumira u stresnim uslovima, pića sa kofeinom, mogu povećati odgovor kortizola na stresor.

Smanjuje apetit

Ako pijete kafu na prazan stomak, to može da potisne apetit. Istraživanje iz 2017. objavljeno u Međunarodnom časopisu za nauku o hrani i ishrani otkrilo je da konzumiranje kofeina četiri sata do 30 minuta pre obroka može pomoći u smanjenju unosa kalorija.

Dakle, prema dostupnim istraživanjima, nema ništa opasno u ispijanju kafe na prazan stomak. Međutim, ako ste neko ko je osteljiv na stimulativne efekte kofeina, možda je bolje da kafa na prazan stomak bude zamenjena kafom nakon doručka. Svakako je najvažnije zapamtiti da kafa nikako ne sme da zameni doručak.

Izvor slike: PeopleImages/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate