1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Kafa pre i posle...

Kafa pre i posle treninga: Pretvorite je u oružje za sagorevanje kalorija

12. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Iskoristite sve zdravstvene prednosti kofeina

Činjenica 1: ispijanje kafe u pravo vreme efikasno će vam pomoći da izgubite težinu. Činjenica 2: sportisti koji konzumiraju umerenu količinu kofeina pre početka treninga zapravo sagore 15% više kalorija u prva tri sata nakon vežbanja. Da li smo vas ubedili da kafa pre i posle treninga ima svoje prednosti?

Da bi se postigao gore navedeni efekat mršavljenja, preporučeni unos kofeina je 4,5 mg po kilogramu telesne težine. Na primer, za osobu od 68 kg, unos kofeina bi trebalo da bude 306 mg, što je oko 1,5 šoljice kafe. Osim toga, ako ste osoba koja voli sport, trebalo bi da znate više o tajnom oružju kofeina, jer to će doneti više koristi vašem procesu vežbanja.

Iako postoji mnogo koristi od konzumiranja kofeina, to ne znači da što više pijete, to je bolje za vaše telo. Prekomerni unos može biti kontraproduktivan. Maksimalni unos kofeina po osobi dnevno treba ograničiti na 6 mg po kilogramu telesne težine. Uzimajući za primer osobu sa telesnom težinom od 68 kg, maksimalni unos kofeina dnevno treba da bude 408 mg (oko 2 šoljice kafe). Zapamtite, potraga za ravnotežom tela je najveći ključ. Hajde da bliže pogledamo 5 prednosti ispijanja kafe!

5 prednosti ispijanja kafe pre i posle treninga

 

Prednost 1. Poboljšajte cirkulaciju krvi

Japan sproveo istraživanje o uticaju kafe. Ispitanici su podeljeni u dve grupe, jedna grupa je pila običnu, a kontrolna kafu bez kofeina. Nakon 75 minuta, naučnici su merili protok krvi u prstima ispitanika i otkrili da su oni koji su pili kafu sa kofeinom imali 30% bolju cirkulaciju u poređenju sa onima koji su pili kafu bez kofeina.

Ljudima je potreban kiseonik ne samo za disanje, već i za „mišiće“. Ako želite da povećate efikasnost vežbanja, vaše telo treba da snabdeva mišiće kiseonikom, a dobra cirkulacija krvi je veoma važna u ovom trenutku. Zbog toga je ispijanje kafe pre vežbanja korisno za dugoročnu vežbu izdržljivosti, a takođe može poboljšati sposobnost kratkoročnog trenutnog vežbanja.

Korist 2. Smanjite bol

Istraživanjem Univerziteta Ilinois utvrđeno je da će ispijanje šoljice kafe sat vremena pre kardio vežbe vežbe visokog intenziteta smanjiti bolove u mišićima koji se javljaju posle napornog treninga.

Tokom treninga snage visokog intenziteta, kofein može efikasno pomoći u povećanju mišićne snage i izdržljivosti.

Korist 3. Poboljšajte pamćenje

Studija iz 2014. koju je sproveo Univerzitet Džons Hopkins, ističe da nakon što ispitanici popiju kafu, mozak može efikasno produbiti specifična sećanja, čak i nakon 24 sata. Istraživači su angažovali grupu ispitanika, A i B, koji su uzeli 200 mg kofeina i placebo, i zamolili ih da gledaju seriju slika u trajanju od 5 minuta.

Sledećeg dana, bolje rezultate u prepoznavanju slika pokazala je grupa A, koja je unela 200 mg kofeina. Stoga, kada morate da ostanete budni do kasno da biste radili ili učili, uzimanje kafe ili čaja umereno može vam pomoći da poboljšate pamćenje.

Korist 4. Zadržite snagu mišića

Kofein može pomoći u poboljšanju gubitka mišićne snage uzrokovanog starenjem, kažu istraživači. Pored toga, može zaštititi i dijafragmu i skeletne mišiće koji obavljaju respiratornu funkciju. Nalazi takođe pokazuju da umerene količine kofeina mogu da održe dobro zdravlje i da smanje fizička oštećenja izazvana starenjem.

Kafa i njena korist br. 5. Dopuna mišićne energije

Umereno ispijanje kafe posle vežbanja može biti korisno za telo, posebno za sportiste koji pospešuju izdržljivost. Studija je istakla da se nakon vežbanja, glikogen u mišićima troši u velikim količinama, a glikogen u jetri se takođe koristi za održavanje ravnoteže šećera u krvi.Satima kasnije, glikogen će biti efikasniji do 66%.

 

Izvor vesti: marieclaire.com.tw

Izvor slike: Yacobchuk Olena/GettyImagesPlus