1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Bez rekvizita: Ove vežbe...

Bez rekvizita: Ove vežbe vam mogu pomoći da zategnete telo

10. јануар 2024.

| Milena Jeremić
Jednostavne vežbe za oblikovanje tela

Sve dame maštaju o zategnutom telu zbog čega često posežu za raznoranim dijetama ili praktikuju vežbe koje crpe i poslednji atom snage.

Međutim, do željenih rezultata možete doći na dosta lakši način, a ovih 7 vežbi vam može pomoći da imate telo zategnuto kao struna.

7 vežbi

karolina grabowska / pexels

Ako nemate pristup spravama i rekvizitima kao u teretani, nemate razloga za brigu jer imamo odlično rešenje.

Trenirajte u kućnim uslovima sa Ivanom Mihić! Potrebna vam je samo stolica (video)

Ovih 7 vežbi koriste samo vašu telesnu težinu, ciljajući gornji i donji deo tela, sa naglaskom na stabilnost jezgra i trbušnjake.

Praktikovanjem ovih vežbi ne samo da jačate mišiće, već i poboljšavate kardiovaskularnu izdržljivost, opštu snagu i oblikujete telo.

Pre početka vežbi, važno je napomenuti da se toplo preporučuje korišćenje prostirke za jogu.

Ova prostirka pruža udobnu, neklizajuću površinu, štiti zglobove i obezbeđuje stabilnost tokom vežbanja.

Šta uključuje ova fitnes rutina?

Stručnjak za fitnes Shaina Fata demonstrirala je ovih 7 vežbi na svom Instagram profilu, objašnjavajući svaki potez za optimalno oblikovanje tela.

Pravilna tehnika je ključna i ona osigurava da aktivirate prave mišiće i postignete maksimalnu korist, smanjujući rizik od povreda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shaina Fata ☀️ (@shainamarie.b)

Rutina uključuje tri do četiri ciklusa, kombinujući vežbe sa brojem ponavljanja.

Kondicioni trener preporučuje da ovaj trening izvodite kao kontinuirani krug, završavajući svaku vežbu pre nego što pređete na sledeći set.

7 vežbi za zategnuto telo

Podizanje čučnjeva (40 sekundi): Počnite sa stopalima u širini ramena, spuštajući se u čučanj. Odatle pređite u klečeći položaj, a zatim se vratite u čučanj. Ponavljanje.

Podizanje od daske do ruke (40 sekundi): Počnite u visokom položaju daske. Spustite se u sklek, a zatim izvucite jednu ruku napred u liniji sa ramenom. Promenite ruke sa svakim ponavljanjem.

Plutajući „sto“ sa iskoracima na jednoj nozi (8 po strani): Iz položaja stola, podignite kolena od poda. Ispružite jednu nogu unazad, zadržite na trenutak i vratite se. Alternativne noge.

Korak nazad u čučanj (8 po strani): Odmaknite se, a zatim pređite u čučanj. Alternativne noge.

Sklekovi daske (40 sekundi): Iz visokog položaja daske, izvedite sklekove sa jednom rukom. Naizmenično menjajte ruke dok održavate formu daske.

7 vežbi

elina fairytale / pexels

Plank sa dodirivanjem kolena (40 sekundi): U položaju daske, laktom dodirnite jedno koleno. Prebacite strane.

Bočni korak (8 ponavljanja po strani): Napravite korak u stranu, savijajući jedno koleno dok druga noga ostaje ravna. Ponovite na drugoj strani.

Zabavan i opuštajuć, telo zategnuto kao struna – Ovo je trening Marine Ćosić

Vežbe sa sopstvenom telesnom težinom donose mnoge prednosti. Lako su dostupni, zahtevaju minimalnu opremu i rekvizite i podstiču redovnost u fitnes programu.

Iako možda neće zameniti tradicionalno dizanje tegova za izgradnju mišića, oni su i dalje efikasni, posebno za početnike.

Izvor slike: jonathan borba / pexels