1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Fitnes trendovi koji će...

Fitnes trendovi koji će dominirati ove godine

28. јануар 2024.

| Milena Jeremić
U zdravom telu, zdrav duh

Brz način života i sve veća svest o važnosti zdravlja čine fitnes neizostavnim delom našeg svakodnevnog života.

Trendovi i inovacije u svetu fitnesa u 2024. godini  obećavaju uzbudljive promene koje će posve promeniti način na koji vežbamo.

fitnes

nathan cowley / pexels

U godini koja je pred nama, fitnes neće biti samo fizička aktivnost, već i holistički pristup blagostanju koji uključuje mentalno zdravlje, personalizaciju i održivost.

Bez rekvizita – Ove vežbe vam mogu pomoći da zategnete telo

Bez obzira na to koji trendovi dominiraju, ključno je pronaći ono što odgovara vašim ličnim potrebama i ciljevima kako biste ostali fizički aktivni.

Virtuelni trening

Sa stalnim napretkom tehnologije, virtuelna obuka će postati sveprisutna.

Aplikacije u vidu platformi za video konferencije će omogućiti ljudima da vežbaju kad god i gde god žele, a pristup raznim vežbama koje predvode instruktori iz udobnosti svog doma će biti dostupni u svakom trenutku

Održiva obuka i eko-fitnes

Fitnes industrija postaje svesnija svog uticaja na životnu sredinu.

Ove godine očekujte povećanje održivih fitnes opcija, kao što su trening na otvorenom, upotreba recikliranih materijala u opremi i fitnes studiji sa eko sertifikatima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pamela Reif (@pamela_rf)

Pilates

Pilates je početkom 20. veka razvio nemački fizioterapeut Jozef Pilates. Ovaj sveobuhvatni pristup vežbanju fokusira se na jačanje tela, poboljšanje fleksibilnosti i postizanje ravnoteže.

Trenirajte u kućnim uslovima sa Ivanom Mihić! Potrebna vam je samo stolica (video)

Pilates se brzo proširio širom sveta i postao popularan ne samo među sportistima i rekreativcima, već i među ljudima koji traže efikasan metod za poboljšanje opšteg zdravlja.

Pilates se zasniva na nekoliko osnovnih principa koji čine srž ovog sistema vežbi. Ovi principi uključuju kontrolu, centriranje, koncentraciju, preciznost, disanje i fluidnost pokreta.

Vežbe se izvode sa preciznošću i kontrolom, fokusirajući se na kvalitet svakog pokreta, a ne na kvantitet.

Ledene kupke: Osveženje za telo i um

Ledene kupke su velnes trend koji postaje sve popularniji zbog brojnih fizičkih i mentalnih prednosti.

Ova praksa podrazumeva potapanje tela u hladnu vodu, često uz dodatak leda ili smrznutih elemenata.

@jonnajinton Gotta start the day fresh ❄️😉 #icebath #iceswim #winter #cold #polarplunge #icebathchallange #morningroutine #nordic #nordiclifestyle #viking #vikings #icefishing #outdoors #rurallife #ice ♬ originalljud – Jonna Jinton

Iako može zvučati izazovno, ledena kupka može pružiti brojne pozitivne zdravstvene efekte kao što su: smanjenje upale mišića, povećana cirkulacija, poboljšanje raspoloženja, povećanje energije, jačanje mentalne izdržljivosti.

Izvor slike: andrea piacquadio / pexels

Nastavite da čitate