1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Putovanja
  6. /
  7. Kako da ne trošite...

Kako da ne trošite puno novca na putovanju?

27. мај 2024.

| Snežana Vranić
Ne mora svako putovanje da bude preskupo...

Mnogi od nas često strahuju od putovanja jer to znači da će potrošiti puno novca. možda i više nego što im to budžet dozvoljava. Postavlja se pitanje kako da uštedite novac na odmoru?

Finansije su jedna od glavnih prepreka kada su putovanja u pitanju. Bez obzira da li planirate odmor na plaži ili avanturu na otvorenom, ove jeftine ideje će vam obezbediti da imate odmor i putovanje za pamćenje, a da pritom ne izgubite novac.

Kako da uštedite novac na odmoru?

Kreiranje i pridržavanje budžeta vam može pomoći da uštedite novac na odmoru. Postavite ograničenja kako biste izbegli prekomernu potrošnju i ostali u okviru svojih mogućnosti. Osim toga, veoma je važno da pratite troškove dok ste na putovanju.

Napravite budžet za odmor

Procenite svoje finansije i odlučite koliko možete udobno da potrošite. Smatrajte svoje prihode i druge finansijske obaveze realnim. Preporučljivo je da koristite pravilo budžeta 50/30/20. To znači da 50% troškova treba da izdvojite za osnovne troškove, 30% za opcionu potrošnju i 20% za uštede. U osnovne troškove spadaju prevoz, avionske karte, hoteli, smeštaj i hrana. Opciona potrošnja se odnosi na aktivnosti, zabavu, šoping i večere. Ostatak bi trebalo da koristite za slučaj neočekivanih troškova, ali ako ih na kraju ne potrošite, onda ste uspeli i da uštedite.

Kako da uštedite novac na odmoru: Putujte van sezone

Ovo se odnosi na putovanja kada je u turističkim destinacijama manje gužve, a cene letova i smeštaja su obično niže. Tokom ovog perioda možete uštedeti značajnu količinu novca na odmoru. Pored toga, putovanje radnim danima takođe može da bude put do uštede jer avio kompanije i hoteli često nude snižene cene za putovanja sredinom nedelje.

Zamenite valute pre odlaska na putovanje

Kada putujete u drugu zemlju, razmena valute je od suštinskog značaja da bi se obezbedile nesmetane finansijske transakcije. Na ovaj način ćete izbeći provizije od zamena za menjanje valute. Osim toga, izbeći ćete i naknade za transakcije na bankomatima u inostranstvu. Ovo vam takođe daje bolji uvid u budžet i izbegava neočekivane troškove.

Nemojte preterivati sa pakovanjem

Kada je u pitanju ušteda novca na odmoru, lagano pakovanje može da bude značajno. Minimiziranjem količine prtljaga možete izbeći skupe naknade za čekirani prtljag tokom leta. Ovo će vam doneti i dodatnu udobnost i fleksibilnost na putovanju.

Iskoristite prednosti besplatnih atrakcija

Kada ste na odmoru, poseta besplatnim turističkim atrakcijama je jednostavan način da uštedite novac. Umesto da trošite mnogo novca na skupe karte i ulaznice, možete učestvovati u besplatnim aktivnostima. Na primer, besplatni muzeju, parkovi i bašte mogu da ostave poseban utisak na vas. Ukoliko niste sigurni gde možete da idete, raspitajte se kod lokalnog stanovništva.

Hodajte ili koristite javni prevoz

Šetnja ili korišćenje javnog prevoza na odmoru može biti odličan način da uštedite novac. Kada odlučite da idete peške ili javnim prevozom, eliminišete troškove benzina i parkinga koje možete imati ako iznajmite auto. Osim toga, na ovaj način ćete moći da otkrijete skrivene dragulje mesta na koje ste otišli.

Kako da uštedite novac na odmoru: Spakujte grickalice

Pakovanje frickalice koje nosite od kuće je odličan način uštedite novac. U danima odmora, lako dostupne grickalice mogu da vam pomognu oko nepotrebnih troškova i iskušenja da se potrošite na preskupe užine za aeorodrome i hotele. Naravno,  birajte grickalice koje mogu da izdrže nekoliko dana.

Kupujte u lokalnim prodavnicama prehrambenih proizvoda

Kupovina namirnica može biti odličan način da uštedite novac od večere ili naručivanje hrane za poneti. Na ovaj način možete isprobati lokalnu kuhinju na svoj način, a lako ćete i zadovoljiti glad koja vas uhvati dok ste u smeštaju.

Izvor slike: AaronAmat/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate