1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Mauricijus, prirodno divlja destinacija!

Mauricijus, prirodno divlja destinacija!

06. фебруар 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Izuzetna flora i fauna, planine i endemske šume, pejzaži od kojih zastaje dah: ovo ostrvo prestavlja zeleni raj za one koji, pored plaža, traže autentične senzacije i odgovorniji turizam.

Usred Indijskog okeana, Mauricijus neguje svoju reputaciju ostrva superlativa, i blista sa razglednice idiličnih plaža, besprekornog peska, prozirnih laguna – „more kakvo nisam video, slobodno, divlje, sa plavetnilom od koje ti se vrti u glavi“, kako je prikazao J.M.G. Le Clézio (J.M.G. Le Klezio), dete zemlje, u „Kopaču zlata“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MonMart (@monsh25)


Ali ova zemlja vulkanskog porekla, koja se prostire na nešto manje od 2.000 km 2 , (jedva četvrtina Korzike), takođe sve više privlači ljubitelje „zelenog“ turizma. A zapadni region je idealan za avanturiste koji traže okrepljujući odmor.

Smešten na ivici divljeg potoka i u srcu 21 hektara bujne prirode, Club Med La Plantation d’Albion je stanica iz snova na ovoj zapadnoj obali.

Mauricijus je zeleni raj

Eko dizajnirane zgrade, poštovanje endemske faune i flore, ekološki tretman otpadnih voda (nagrađen nagradom Agencije za životnu sredinu i energetiku), diskretno luksuzni objekat stapa se u okolni dekor – nailazite na jato egzotičnih ptica ili pak na mauricijuske vetruške- vrsta dugorepanog sokola i zaštićena vrsta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @dadys_family


Program Zelene farme, koji od 2008. primenjuje Club Med, omogućava ovde da se promoviše poljoprivreda i agroekologija, u partnerstvu sa NVO Agrisud. Petnaest proizvođača sa sedištem nedaleko od La Plantation d’Albion obučeno je o principima rada na zemljištu uz poštovanje životne sredine, sa smanjenim otiskom i zaštićeni su od nesigurnosti. Njihovo voće – mango, guava ili zvezdasto voće – i sveže povrće sa izluđujućim ukusima svakodnevno snabdevaju hotelske restorane.

Mauricijus- prastare šume dokle pogled seže

Odatle se neočekivani, sjajni, divlji Mauricijus nudi onima koji se trude da prodru malo dalje u unutrašnjost. Jer ostrvo, netaknuto do kraja 16. veka, još uvek je dom za oko 4.600 hektara rezervata prirode i nekoliko endemskih životinjskih i biljnih vrsta – čak i ako dodo, ova legendarna punačka patka koja je postala lokalni amblem, više ne postoji.

Aromatične i lekovite biljke, očaravajuće orhideje: vodopadi Tamarind ( zapravo jedanaest vodopada u nizu), nude panorame koje oduzimaju dah kada ste spremni da pešačite na nekoliko sati ili da se prepustite kanjoningu – najveći vodopadi omogućavaju spuštanje spuštajući se pedeset metara!

Dalje ispod, Nacionalni park Black River Gorges, duboka dolina prekrivena poslednjim primarnim šumama ostrva, zauzima 6.500 hektara zelenila i vodopada: to je pluća ostrva, gde se trlja sa više od 160 vrsta biljaka i 28 endemskih ptica.

Oko 60 kilometara obeleženih staza, naizmenično posuto korenjem, kamenjem, stepenicama, omogućavaju lake ili mnogo teže šetnje – pa čak i rute za brdski biciklizam i staze: zaista ima za svakoga ponešto. Veličanstvene stene brzo vam se nude na strmim dolinama prekrivenim šarenim šumama; obratite pažnju na zelene papagaje, crne voćne slepe miševe, pa čak i na nekoliko makaka.

Ultimativno i neophodno putovanje za ljubitelje planinarenja, Le Morne Brabant, na jugozapadu ostrva, 556 metara visoka planina i rajsko poluostrvo koju je UNESCO od 2008. godine uvrstio na listu svetske baštine kao „kulturni pejzaž “, Ova citadela, puna pećina, dočekala je pre 1835. mnoge „kestenjaste” robove, koji su se, bežeći od svojih gospodara, upravo ovde skrivali. Brdo je postalo simbol otpora ropstvu, a nekoliko izvajanih kamenja odaje počast ovoj tragičnoj prošlosti.

To je takođe jedno od najmagičnijih šetnji koje se mogu doživeti na „krovovima“ Mauricijusa. Napadamo ga sa južne strane i napredujemo šumom, usred stabala abanovine i tekome sa žutim cvetovima. Uz malo sreće, uhvatiće vas lagani miris vanile Trochetia boutoniana, sa svojim grimiznim zvonolikim cvetovima.

Najhrabriji će napasti poslednju stazu penjući se na ovu bazaltnu planinu. Na njenom vrhu, grandiozan pogled obuhvata ceo jugoistok ostrva. Moris je pred tvojim nogama.

Instagram vodič za Maldive

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: ViewApart/iStock/Getty Images Plus via Getty Images