Posne rolnice sa tunjevinom za Veliki petak: Recept koji će vas oduševiti
Savršena brza i ukusna ideja...
08. april 2024.
| Snežana VranićNije uvek lako prepoznati koju ribu treba da jedete kako biste učinili najbolje za svoje zdravlje. Ribe koje su zdravije od lososa su svakako dobar izbor, a o kojim vrstama je reč, pročitajte u tekstu.
Ribe umeju da budu zagađene teškim metalima ili siromašne u hranljivim materijama. Međutim, nova istraživanja su otkrila koje tri vrste ribe su bogate korisnim jedinjenjima i koje svakako treba da se nađu u našim tanjirima.
Losos se smatra superhranom i omiljenom ribom u našoj ishrani. Međutim, istina je da on i nije najzdraviji po naš organizam. Do ovog otkrića su došli istraživači Univerziteta u Kembridžu (Velika Britanija), a studija je objavljena u naučnom časopisu „Nature Food“ (Prirodna hrana) 20. marta ove godine.
Dakle, prema istraživanju divlje ribe poput skuše, haringe i inćuna mogle bi biti korisnije za naše zdravlje. One su prepune bogatih jedinjenja koje su veoma korisne za naš organizam.
Naučnici su došli do ovih rezultata analizom hranljivih materija u navedenim ribama i uzgajanom lososu. Skuša, haringa i inćuni sadrže esencijalne hranljive materije kao što su kalcijum, vitamin B12, pa čak i omega-3 kiseline koje su u manjim količinama prisutne u lososu. Većina ovih divljih vrsta riba koje se koriste kao hrana imaju veći raspon mikronutrijenata od uzgojenih lososa.
Naučnici su pronašli čak pet puta više kalcijuma u filetima divljih riba nego u filetima lossa. Pored toga, jod je bio čak četiri puta veći, a gvožđe, omega-3 masne kiseline, vitamin B12 i vitamin A čak do 1,5 puta veći u odnosu na lososa. Sa druge strane, nivoi cinka i selena su bili više u mesu lososa.
Dakle, iako losos ima svojih prednosti, ako ste ljubitelji ribe, možda bi trebalo da razmislite o uvođenju novih vrsta riba u vašu ishranu kao što su sardine, skuša i inćuni. Osim što ćete se zdravije hraniti, promena ukusa će vam takođe dobro doći.
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor slike: bm4221/GettyImagesPlus
Savršena brza i ukusna ideja...
Neka što duže budu savršeni..
Svet vina prepun je tajni
Ili bar prvu nagradu po ukusu norveškog plivača...
Evo gde treba da idete...
Lokalni ukusi koje ne smete propustiti...
Spoj neobičnih ukusa je svakako privukao pažnju..