1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Kako da piletina ne...

Kako da piletina ne bude suva: 5 trikova za savršeno meku teksturu

28. мај 2024.

| Snežana Vranić
Ako volite piletinu iz rerne, sigurno želite da znate kako da ona bude savršeno meka...

Piletina je svakako česta namirnica u našim domaćinstvima, a neretko je pečemo u rerni. Međutim, to nekad ne ispadne kako smo zamislili. Ali kako da piletina ne bude suva kada je pečete u rerni?

Trikovi starih kulinarskih majstora će učiniti ovaj način pripreme piletine vašim omiljenim. Ukoliko želite hrskavu kožu na piletini i mekanu teksturu mesa, onda poslušajte savete stručnjaka i napravite savršenu piletinu iz rerne.

Kako da piletina ne bude suva?

Nema ništa lepšeg od piletine koja se topi u ustima i njene hrskave kožice. Naravno, nije dovoljno da samo stavite pile u rernu i zaboravite da ste ga ostavili tamo dok tajmer na rerni ne odzvoni. Ovih nekoliko trikova treba da budu vaš trik iz rukava.

Pravilno korišćenje začina

Ako želite da vaša piletina bude dobro začinjena i sočna, neophodno je da koristite začine na pravi način. Nije dovoljno da samo pospete začine po njoj. Preporučljivo je da stavite začine i dodatke poput belog luka ili ruzmarina i unutar piletine, kao i oko nje dok se peče.

Kako da piletina ne bude suva: Koristite maslac

Ko ne voli hrskavu kožicu na piletini? Međutim, ona neće postati takva ako se ne koristite pravim metodama. Pre nego što ubacite pile u rernu, umasirajte debeo sloj maslaca na kožu i unutar pileta. Ovo će sprečiti isušivanje, a pile možete iznova premazivati i tokom pečenja jer će ga meso savršeno upiti.

Vodite računa o temperaturi na kojoj se peče

Često se dešava da je piletina suva zbog toga što rerna daje preveliku toplotu i ona se zbog isušuje i nema šanse da ostane sočno. Da biste izbegli ovakav sled događaja, zagrejte rernu na 160 stepeni i držite temperaturu najviše do 180 stepeni.

Kako da piletina ne bude suva: Okrećite piletinu u rerni

Ukoliko ostavite piletinu u jednom položaju, ona se neće ravnomerno ispeći. Zbog toga je poželjno da je okrećete kako biste dobili savršeno pečenu piletinu sa svih strana. Najbolje bi bilo da ne okrećete pleh, već samo pile na svakih 20 minuta.

Položaj pileta je takođe važan

Pred sam kraj pečenja i okretanja pileta, namestite položaj tako da su mu noge gore u vazduhu. Ovako će sok cureti ka grudima čineći ih za dodatnu nijansu sočnijim.

Pečenje pileta na ovaj način traje otprilike 90 minuta. Ako niste isprobali ove trikove, krajnje je vreme, a rezultat će vas zasigurno raspametiti.

 

Izvor slike: Foxys_forest_manufacture/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate