Ukoliko ste na bezglutenskoj ishrani onda znate koliko je teško naći burek bez glutena. Ipak, do sada smo već navikli da sve pravimo sami.
Čak i ako ste navikli na bezglutensko brašno i testo, znate da ne polazi baš uvek sve jednostavno za rukom i da se naravno ovo brašno razlikuje od onog na koje ste navikli. Ovo je posebno slučaj ako ste novi u bezglutenskoj ishrani. Ipak, ne očajavajte, nakon nekoliko propalih pokušaja i promašenih recepata, pronaći ćete onaj pravi i uživaćete u svemu kao i do sad.
Recept za burek bez glutena
Sastojci:
400 gr brašna (najbolje Schar mix B)
3 g soli
4 supene kašike ulja
380 ml vode
Nadev po želji
Priprema:
Izmešajte brašno, so i ulje. Potom dodajte vodu i zamesite testo dok ne dobijete homogenu smesu koja se odvaja od posude.
Testo potom podelite na dva dela i prebacite na pobrašnjenu površinu. Laganim potezima s malo brašna ponovo zamesite testo i oblikujte loptice.
Oblikovane loptice premažite s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite pola sata da testo odmori.
Nakon pola sata, na pobrašnjenu površinu prebacite jednu lopticu testa i pospite je sa malo brašna.
Lagano razvaljajte lopticu, a onda polako testo motajte oko oklagije i razvijajte. Uvek vodite računa da je površina ispod testa pobrašnjena kako se ne bi lepilo.
Loptice treba da razvaljate dok ne vidite prste kroz nju. Naravno, ne može biti toliko tanko testo kao kada je u pitanju redovno testo.
Kada razvijete koru, stavite nadev koji želite, urolajte u pužiće i stavite u pouljenu tepsiju.
Burek/pita poređajte u pouljenu tepsiju, pouljite i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 220 stepeni. Nakon 20-ak minuta kada vidite da je pita porumenila, zalijte je sa provrelom posoljenom vodom (200 ml sa 1/3 kašičice soli).
Isključite rernu i zalivenu pitu vratite u nju, a iznad stavite dugi pleh kako bi voda isparila, ali da burek ne izgori na vrhu.
Čuvajte u šerpi prekriveno krpom i poklopcem.
Ukoliko radije koristite Nutrifree brašno, možete isprobati ovaj recept:
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.