1. Home
 2. /
 3. Lifestyle
 4. /
 5. Gastro
 6. /
 7. Šta najbolji restorani sveta...

Šta najbolji restorani sveta imaju zajedničko?

10. јун 2024.

| Snežana Vranić
I ko je poneo ovu titulu?

Svi smo čuli za najbolje kuvare sveta, ali najbolji restorani sveta takođe imaju prestižne nagrade. Ali šta je potrebno da restoran dobio ovakvu titulu?

Jasno je da se o ukusima ne raspravlja, pa je zato teško restorane svrstati u određene kategorije. Danas se mnogi ne osvrću na zvezdice koje imaju restorani ili na oznaku poput „fine dining“ već prosto biraju ono što im se najviše dopada. Međutim, ugostitelji sveta ne odustaju od ovakvog rangiranja, a evo i šta treba da ima posebno dobar restoran.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Disfrutar Restaurant (@disfrutarbcn)

Ko nosi titule da su najbolji restorani sveta?

Ukoliko uzmemo u obzir restorane koji su osvojili ove titule, onda svakako možemo povući paralelu šta je važno u svetu gastroekonomije. Evo koji restorani nose titulu pet najboljih:

 • Disfrutar (Barselona)
 • El Bulli (Barselona)
 • Table by Bruno Verjus (Pariz)
 • DiverXo (Madrid)
 • Maido (Lima)

 

Koje karakteristike nose najbolji restorani sveta?

Prvenstveno, ono što im je zajedničko jeste geografija. Četiri od pet ovih restorana su u Evropi, a tri se nalaze u Španiji. Da li ovaj kontinent nudi neke neispričane priče. Nijedan do ovih restorana se ne bavi tradicionalnom kuhinjom. Ukoliko i ima veze sa tradicijom, onda je odvojena od pukog kulturnog identiteta hrane. Molekularna kuhinja je uzela maha, pa često popuštaju u eksperimentisanju i upotrebi tehnika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mike Katz (@mdkatz23)

Osim geografske sličnosti i tradicije, prvih pet restorana imaju nešto zajedničko jedni sa drugima. Iako su kulinarske filozofije različite, kod svih postoji koncept neformalnog deljenja hrane. Dakle, u pitanju je serviranje hrane na zajedničkom tanjiru, pa potom odatle svako uzima onoliko koliko mu je potrebno. Iako je postojalo vreme koje je pretilo da će ovo izumreti, očigledno je to trenutno kec iz rukava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DiverXO (@diverxo)

U svakom slučaju, ako je nešto važno, to je odsustvo granica u gastronomiji. Oni održavaju svoju autentičnost koja se razlikuje od identiteta, ali doprinosti njegovoj stvarnoj pozitivnoj konstrukciji. Radosna mešavina kultura, kuhinje, tehnika i sastojaka su svakako važna da bismo napredovali i uživali u novitetima. Ono što možemo da naučimo jeste da savremena kuhinja treba da se hrani autentičnim razlikama da bi konstantno napredovala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Antonio Bachour (@antonio.bachour)

Izvor slike: Daniel Suhre/GettyimagesPlus