1. Home
  2. /
  3. Beauty
  4. /
  5. Ideje za zdravu užinu

Ideje za zdravu užinu

17. август 2023.

| Hana Dunđerov
Kakva je to užina ukusna, a zdrava?

Imati hranu bogatu nutritijentima stalno pri ruci je od suštinskog značaja ako ste na dijeti. Jedino tako možete izbeći grickanje bezvredne hrane koja na kraju ne zadovoljava čak i ni glad. Ali, kako odabrati zdravu užinu?

Usred dugih sati učenja ili rada, nemoguće je ne pasti u iskušenje da zgrabimo prvo što nam je na dohvat ruke da zadovoljimo tu glad koja nas obuzima. U ovom slučaju, najgore što možemo da uradimo je da dohvatimo poslednji paketić keksa ili čipsa. Bolje je da jedemo zdravu hranu koja nam daje hranljive materije i energiju za nastavak naših zadataka.

Ideje za zdravu užinu

Jabuka sa svežim sirom: ima višestruka nutritivna svojstva, jer je sveži sir bogat proteinima, kalcijumom, vitaminom A, folnom kiselinom i vitaminima B3 i B12. Samo isecite jabuku na kriške i pomešajte je sa sirom.

Čeri paradajz: ukusan i zdrav. Sadrži vitamin C i likopen, pa obezbeđuju našem telu antioksidanse.

Kruška sa semenkama i kokosom: kruška, osim što obezbeđuje vitamine i minerale, ističe se svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Sa svoje strane, semenke sadrže zdrave masti, vlakna, kao i antioksidante i minerale, koji pomažu u borbi protiv upale poboljšavajući nivo holesterola. Sve što treba da uradite je da isečete krušku na kvadrate, pospete kokosom da dobijete onaj fini ukus i na kraju dodate semenke koje vam se najviše dopadaju.

Jagoda sa limunom: ključno je ostaviti jagode da se mariniraju preko noći u limunovom soku. Neophodno je da jagode budu čiste i isečene na pola.

Humus: trebaće vam šerpa kuvanog slanutka, ulje, so, limunov sok i tahini. To je veoma zdrav i ukusan način konzumiranja mahunarki, a najbolje od svega je što možete da ga propratite štapićima šargarepe ili hlebom od celog zrna.

Čips od povrća: vrlo je lako pripremiti ga. Izaberite svoje omiljeno povrće, isecite na tanke kriške. Stavite ih na pleh, premažite ih maslinovim uljem i ispecite. Peče se 20 minuta na srednjoj temperaturi i onda se ohladi da budu jako hrskave.

Čia puding – Čia semenke su superhrana jer su bogate antioksidansima, kalcijumom, fosforom, vlaknima, omega masnim kiselinama. Da biste ih konzumirali u obliku pudinga, potrebno je samo pomešati 3 kašike sirovih čia semenki sa 200 ml biljnog mleka i ostaviti da odstoji u frižideru da postane neka vrsta želea. Možete dodati različite prelive kao što su jagode, maline, borovnice ili banane.

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: InspirationGP/iStock/GettyImagesPlus