1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Kako očuvati svežinu voća...

Kako očuvati svežinu voća i povrća: Jednostavni trikovi da ih ne bacate

29. март 2024.

| Snežana Vranić
Neka što duže budu savršeni..

Niko od nas ne voli kada nam propadne voće i povrće koje smo obezbedili da ga imamo tokom nedelje. Ali se postavlja pitanje kako očuvati svežinu voća i povrća?

Napunite korpu punu svežeg voća, povrća i zeleniša s visokim nadama za zdravu ishranu tokom cele nedelje. Međutim, veoma brzo, vaše nekada hrskavo, sveže voće i povrće sada je smeđe, uvenulo i iscurelo neku čudnu tečnost.

Kako očuvati svežinu voća i povrća?

Postoji mnoštvo trikova koji mogu pomoći da vaše voće i povrće ostane sveže duže vreme. Ako vam je dosta bacanja voća i povrća nedelju za nedeljom, evo trikova koje treba da znate.

Odaberite izdržljivo voće i povrće

Tajna održavanja svežine voća i povrća duže vreme počinje odabiranjem pravog proizvoda. Neki plodovi i povrće su izdržljiviji od drugih, pa imajte to na umu prilikom planiranja vaše liste za kupovinu. Na primer, delikatni plodovi kao što su maline mogu trajati samo nekoliko dana pre nego što postanu gnjecavi i plesnivi, ali plodovi poput jabuka i narandže mogu trajati nedeljama u frižideru i i dalje imati dobar ukus. Borovnice, lubenica, grejpfrut, kruške, kupus, šargarepa i tikvice su druge dugotrajne opcije koje vredi nabaviti.

Pregledajte voće i povrće pre kupovine

Da li postoji nešto gore od povratka kući iz prodavnice i raspakivanja vaših torbi samo da biste otkrili da je kutija jagoda koju ste uzeli već plesniva? Da biste osigurali da kući donesete samo najsvežije voće i povrće, ne bojte se da proverite vašu robu pre nego što je dodate u korpu. Sve što ima mekane tačke, naboranu kožu, viseće stabljike, plesan ili truležna područja je neprihvatljivo.

Sačekajte sa pranjem vašeg voća i povrća dok niste spremni da ga jedete

Verovatno ste videli te videozapise o punjenju frižidera u kojima ljudi raspakuju namirnice, operu ih i pažljivo ga rasporede u posude. Međutim, to je način da se voće i povrće pokvari brzo. To je zato što prethodno pranje vašeg voća i povrća dodaje višak vlage što može uzrokovati brže kvarenje. Plus, verovatno ćete ga ponovo isprati pre nego što ga pojedete da biste oprali bilo kakve bakterije iz frižidera, pa zašto ne biste uštedeli malo vode i preskočili predpranje.

Kako očuvati svežinu voća i povrća: Pravilno ih čuvajte

Ako dođete kući iz prodavnice i odmah sve stavite u frižider, možda to radite pogrešno. Neki plodovi i povrće treba da ostanu hladni, dok je za druge bolje da se čuvaju na sobnoj temperaturi i važno je znati razliku. Na primer, paradajz će brzo pokvariti ako ga čuvate u frižideru. Generalno, voće koje sazreva tokom vremena (kao što su banane, lubenice, avokado i breskve) dobro se čuvaju na pultu dok ne sazru – tek tada bi ih trebalo staviti u frižider.

Pravilno koristite fioke vašeg frižidera

Većina frižidera ima tzv. fioke za voće i povrće – obično jednu za voće i drugu za povrće. One su odvojene jer povrće obično preferira visoku vlažnost, dok većina voća najbolje uspeva u niskoj vlažnosti. Ove fioke obično su označene shodno tome, ali ako nisu, pobrinite se da fioke u kojima čuvate povrće budu dobro zatvorene. Možete držati fioku sa voćem malo otvorenom da smanjite vlažnost unutra.

Stavite papirni ubrus sa zelenišem

Ako ste umorni od toga da vaš spanać svake nedelje ide iz frižidera u kantu za smeće, ovaj trik je pravi za vas. Sledeći put kada kupite plastičnu posudu sa zelenišem, otvorite poklopac i stavite nekoliko papirnih ubrusa na vrh. (Ako kupujete pakovani zeleniš, izlijte ga u posebnu posudu, a zatim dodajte papirne ubruse.) Vratite poklopac, okrenite posudu naopako i čuvajte je tako u frižideru. Papirni ubrusi će apsorbovati vlagu i pomoći da se zeleniš održi svežim. Bonus savet: Možete koristiti papirne ubruse i da biste sprečili da vaše sveže bobice prerano postanu gnjecave!

Kako očuvati svežinu voća i povrća: Zamrznite sveže začine u ulju

Začini su odličan način da dodate ukus i svežinu vašim obrocima, ali uvek deluje nemoguće da ih sve potrošite pre nego što propadnu. Umesto da čekate da taj dodatni bosiljak neizbežno propadne u vašem frižideru, zamrznite ga u ulju kako biste ga mogli koristiti kasnije. Sve što treba da uradite je da iseckate vaše začine, kašičicom ih stavite u kalup za led, prelijete maslinovim uljem i stavite u zamrzivač. Kasnije možete koristiti smrznute kockice začina da biste začinili sosove, supe, paste i još mnogo toga.

Oživite uvenulo voće i povrće hladnom vodom

Imate neko voće i povrće koje je uvenulo? Ne morate ga odmah baciti. Budući da su većina povrća i zeleniša porozni, možete ih osvežiti tako što ćete ih potopiti u vodu. Potopite vaše uvenulo voće i povrće u kontejneru punom hladne vode i stavite ga u frižider. Za oko 30 minuta, trebalo bi da ponovo budu sveži! Za proizvode sa stabljikama ili peteljkama (poput brokolija, šparoga, celera i začina), tretirajte ih kao buket cveća. Oštrim krajevima ih odsecite i stavite u kontejner hladne vode kako bi apsorbovali vlagu odozdo nagore.

Kako očuvati svežinu voća i povrća: Pokrijte stabljike banana folijom

Banane mogu brzo postati smeđe i gnjecave u roku od nekoliko dana. Ako ne planirate da napravite neki kolač od banana, možete sačuvati svežinu banana  tako što ćete pokriti stabljike malim komadom aluminijumske folije. Ovaj trik funkcioniše zbog male stvari koja se zove etilen – tj. gas koji plodovi ispuštaju dok sazrevaju. Držanjem etilena zatvorenim, možete usporiti proces sazrevanja. Ako su vam banane ipak brže postale smeđe nego što ste želeli, oljuštite ih, naseckajte ih i zamrznite – možete ih koristiti za smutije!

Čuvajte pečurke u papirnim kesama

Pečurke imaju tendenciju da postanu lepljive i neukusne veoma brzo, a plastična ambalaža u kojoj su zapakovane često je krivac. Umesto da tu ambalažu odmah stavite u vašu fioku za voće i povrće, sipajte pečurke u papirnu kesu prvo. Papirna kesa će upiti vlagu, održavajući vaše pečurke na odgovarajućem nivou vlažnosti i bez lepljenja.

Izvor slike: gpointstudio/GettyImagesPlus