Marie Claire žena meseca je najbogatija dama na svetu, naslednica kozmetičkog giganta

30. децембар 2023.

| Snežana Ilić
Fransoaz Betankur Mejers, unuka osnivača kompanije L'Oreal

Da li znate ko je najbogatija žena na svetu? Nije političarka, nije ni supruga nekog šeika ili tajkuna, nije Rijana, niti neka članica klana Kardašijan (one su stigle tek do jedne milijarde, eventualno dve)…

Njeno ime većini ljudi nije poznato. No, imperija za koju je vezana i te kako jeste, svima. Forbs je upravo objavio godišnju top listi superbogataša, a prva u ekipi dama je gospođa Fransoaz Betankur Mejers.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boardroom (@boardroom)

Naslednica kozmetičkog giganta L’Oreal postala je prva žena koja je zaradila sto milijardi dolara. Verovali ili ne.

Žena meseca – Ivana Španović, kraljica atletike

Ima 70 godina, unuka je osnivača ovog francuskog beauty carstva, Ežena Šulera, može da kupi celu jednu manju državu (ali neće), i malo ko zna kako izgleda jer ne voli da se pojavljuje u javnosti.

Sve je počelo davne 1909. godine, kada je njen deda, hemičar po struci, u Klišiju, industrijskom predgrađu Pariza, osnovao porodičnu firmu, koja je u međuvremenu prerasla u imperiju pod čijim je okriljem danas nekoliko brendova.

Šuler je pokrenuo svojevrsnu revoluciju u svetu lepote zahvaljujući svom preduzetničkom duhu i mudrim potezima.

Rađanje imperije

Predosetio je šta žene tad još novog veka žele, i to im pružio. Kvalitetne kreme, šminka, farbe za kosu, setovi za negu tela, plus atraktivna reklama – bio je to savršen recept za uspeh.

Posle Eženove smrti, na mesto direktora došla je njegova ćerka Lilijan, poznata po glamuroznim zabavama koje je priređivala sa suprugom, političarom Andreom Betankurom.

Volela je luksuz i raskoš, ali je u isto vreme čvrsto u rukama držala sve konce najveće svetske kozmetičke kompanije.

Žena meseca – Ivana Horvat, mama troje dece, bokserka koja ima recept za uspeh

No, njena jedina ćerka, Fransoaz, potpuno je drugačija. Kao ozbiljan intelektualac, uvek je više volela da čita knjige ili svira klavir, a prijemi koje su organizovali roditelji nisu je previše interesovali. Fransoaz sa majkom na fotografiji:

Fransoaz Betankur

Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Diplomirala je međunarodne odnose sa akcentom na hrišćanstvu i judaizmu, izučavala grčku mitologiju i vodila jednostavan život, što je njenu majku izbacivalo iz takta.

Toliko je bila razočarana, da je u intervjuima nije štedela nazivajući je hladnim detetom.

Sukob sa majkom i prljavi porodični veš

Da sve bude gore, Lilijan je toliko bila zaljubljena u svog štićenika, fotografa Fransoa-Mari Banijera, inače homoseksualca, da mu je poklonila na stotine miliona dolara.

Shvativši da on iskorištava njenu majku, Fransoaz ga je tužila. No, Lilijan je to shvatila kao napad na nju.

Završili su svi na sudu, a proces je u javnost izneo i neke strogo čuvane porodične tajne. Na primer, da je stari Ežen Šuler bio simpatizer nacista. Za razliku od unuke, čija je ideogija potpuno suprotna, čak je i udata za Jevrejina.

Štaviše, njen muž Žan-Pjer Mejer unuk je rabina koji je stradao u Aušvicu. Iako je odgajana kao katolik, Fransoaz se preobratila u judaizam i u tom duhu vaspitala svoje sinove Nikolasa i Žan-Viktora.

Fransoaz Betankur

Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Nakon smrti majke 2017. godine, Fransoaz je između ostalog nasledila i impresivne nekretnine, među kojima se ističu vila u elitnom predgrađu Pariza i dvorac na obali Bretanje.

Neverovatnih 100 milijardi na računu 

Danas je potpredsednica Upravnog odbora L‘Oreal grupe koja je, prema finansijskim izveštajima, samo prošle godine ostvarila promet u vrednosti od 38 milijardi evra.

Žena meseca: Katarina pravi najorginalnije čizme kod nas, glumice ih obožavaju

Nedavni skok njenog bogatstva pripisuje se rekordno visokoj ceni deonica kompanije, pa je 2023. bila najbolja za L’Oreal u poslednjih četvrt veka.

Fransoaz Betankur

Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Značajna sredstva Fransoaz poklanja u humanitarne svrhe. Kao veliki filantrop osnovala je nekoliko fondacija, između ostalih i organizaciju koja pomaže istraživanja u oblasti nauke i umetnosti.

Iako je u ovom trenutku najbogatija žena na svetu, najradije se opušta onako kako je to činila od malih nogu – uz svoj klavir. Voli da posećuje i modne revije.

Izvor slike: Pascal Le Segretain/Getty Images