1. Home
  2. /
  3. Ženski stav
  4. /
  5. Ključna intervencija Katerine Stefanidi...

Ključna intervencija Katerine Stefanidi povodom komentara koje žene u sportu čuju o težini

03. јул 2024.

| Snežana Vranić
Grčka šampionka u skoku motkom Katerina Stefanidis se obratila javnosti na svom Instagram profilu.

Katerina Stefanidi povodom komentara o težini žena imala je mnogo da kaže na svom Instagram profilu.

Katerina Stefanidi je grčka šampionka u skoku motkom. Ona je na instagram profilu objavila post u kojoj je istakla negativne posledice nametljivosti koju neki ljudi imaju u odnosu na težinu sportista.

Katerina Stefanidi povodom komentara o težini žena

Sportiskinja je pošla od incidenta koji joj se nedavno dogodio. Dok je jela, razvila je svoje argumente kako u odnosu na sportiste, tako i u odnosu na svakog ko čuje ovakve komentare. Ona je na svom Instagram profilu napisala sledeće:

„Pišem ovaj post u nadi da ću pomoći bar jednoj osobi.

Tokom vikenda tokom Panhelenskog prvenstva u atletici imao sam nekoliko različitih muškaraca (Slučajnost? Verovatno ne) koji su komentarisali šta i koliko jedem.

Nisam uvek imala istu samokontrolu, ali poslednji put i dok sam večerala posle trke, sa ono malo samokontrole koja mi je preostala, pokušala sam da objasnim koliko je nepoštovanje govoriti odrasloj atletičarki kako mnogo jede. Ne… Izvini. Za sportistkinju. Ne, izvinite još jednom. Za ženu. Ne. Za osobu bilo kog uzrasta i pola.

U grčkom klasičnom sportu postoji veliki problem u tome kako se tretira fizička slika sportiste. To ako neki treneri ne znaju kako da treniraju svoje sportiste, kada sportisti ne ide dobro, to je sve zbog njihove težine.

Šta da postignem kao sportistkinja da mi ne bi svaki nebitan čovek govorio šta i koliko da jedem? Zar to ne pokazuje nepoštovanje prema meni i mom treneru? Ako je ovo ono što doživljavam nakon onoga što sam postigla u poslednjih 20 godina, šta proživljava svako dete koje prođe kroz pubertet? Ili svaka žena ili muškarac, sportista ili sportistkinja koji se ne usuđuju da se suprotstave bilo kome ko da svoje neželjeno mišljenje?

Često razmišljam kako da pomognem ovoj deci? Ovi ljudi…Šta treba učiniti da se njima više ne bi dozvolilo da kroči na stadion? Ne znam, pokušavam da razmišljam. Ali uglavnom se trudim da ne razmišljam. Ne mogu da zamislim koliko je talentovanih klinaca napustilo sport jer su imali takvog trenera koji im je govorio da ne postižu svoj cilj jer imaju kilogram više.

Mislite li da su problem u grčkom klasičnom sportu objekti? Niste u pravu. Problem u grčkom klasičnom sportu su oni. Oni koje su mi umalo uništile karijeru. Oni koji su umalo uništili @manoloovu karijeru. Oni koji, umesto da uče iz naših uspeha, nastavljaju sa svojim sra*ima.

Problem u grčkom sportu su oni. Oni koji su sigurno uništili karijere mnogih sportista i sportista čija imena, nažalost, nikada nećemo saznati“.

Još jednom je 34-godišnja sportiskinja javno iznela svoje mišljenje bez ikakvih predstava, čak i imenujući ljude za koje smatra da su veliki problem u grčkom klasičnom sportu.

 

Izvor slike: Dean Mouhtaropoulos / Staff/GettyImagesEntertainment

Nastavite da čitate