1. Home
  2. /
  3. Ženski stav
  4. /
  5. Maratonka trčala u toplesu...

Maratonka trčala u toplesu da istakne da dupla mastektomija nije sramota!

09. јул 2024.

| Snežana Vranić
Luiz Bačer je sada Ginisova rekorderka...

Maratonka u toplesu, Luiz Bačer (Louise Butcher) istrčala je trku da bi ukazala da dvostruka mastektomija nije ništa sramotno.

Ova hrabra žena, ne samo da je uspela da skrene pažnju na važnost prihvatanja ovakvih promena na ženskom telu, nego je uspela i da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Ona je prihvatila svoje novo telo i dokazala da je to ne sprečava u tome da ostvari svoje ciljeve.

Maratonka u toplesu: Prihvatanje svog tela je važno

Luiz Bačer je 51-godišnja Britanka koja je uspela da istrči maraton u toplesu da bi „normalizovala mastektomiju i to što nema grudi“, rekla je za People.

Poput moderne Amazonke, nakon fizičkog i psihičkog oporavka od operacije, sada se oseća „oslobođenije“, kada je grudi ne opterećuju tokom trčanja. „Otkrila sam da postoje prednosti. Budimo iskreni: nisam morala da nosim grudnjak kada je bilo vruće. Nisam se znojila. Pa sam mislila da pokažem svetlu stranu. Posebno to što ostajem živa“.

U njenom slučaju, dijagnostikovan joj je izuzetno agresivan rak koji se nije pojavio na mamografu samo nekoliko nedelja pre nego što je osetila „malu kvržicu“. Majka dvoje dece, tada 49-godišnja, otišla je u kliniku na ultrazvuk, gde su „otkrili pet misterioznih područja koja su izgledala nenormalno“. Biopsije su pokazale rak koji je počeo u mlečnim žlezdama. U vreme kada je imala dvostruku mastektomiju, male kvržice su „narasle na pet centimetara“, tako brzo da su se širile.

Luiz je uspela da prihvati svoje telo i slavi život

Luiz je narednih šest meseci provela oplakujući telo koje je izgubila. Jedna od stvari koja joj je pomogla da prihvati svoje novo telo bilo je trčanje. U stvari, počela je da trči pre operacije, ali je potom krenuo na maraton.

„Bez svojih grudi morala sam da evoluiram u nešto drugo. Počela sam da trčim u toplesu i to mi je pomoglo da to još više prihvatim jer sam drugima pokazivala da sam u miru sa sobom i da sam jaka. Nisam se krila.“

Njen prvi maraton bio je onaj u Londonu, u aprilu 2024. godine, a reakcije koje je dobila „bile su pozitivnije nego što sam zamišljala“. Njen sledeći cilj je da nastavi da trči i pomogne drugima da prihvate sliku svog tela. Jedna od poruka koju takođe želi da prenese je ono što ju je rak naučio, „da će vaše telo uvek pokušavati da se izleči, da će uvek pokušavati da vas održi u životu. Sada poštujem svoje telo više nego ranije. U stvari, bez grudi, ja sam fit više nego ikad.“

Izvor slike: deniskomarov/GettyImagesPlus