1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Ako još niste odlučili...

Ako još niste odlučili gde da otputujete za Novu godinu, imamo nekoliko sjajnih predloga

29. октобар 2023.

| Snežana Ilić
Nezaboravna novogodišnja putovanja - osetite duh praznika

Ukoliko planirate da čaroliju novogodišnjih i božićnih praznika doživite negde tamo daleko, van granica zemlje, postoji nekoliko mesta koja u toj sezoni izgledaju kao da su upravo izašla iz bajke.

Bajkoviti evropski grad u koji niko ne ide ima 12 reka, 21 ostrvo i bezbroj patuljaka

Možda nisu izvikana, kao veliki gradovi poput Pariza, Rima ili Londona, ali su dovoljno slatka da vam uđu u srce i osvoje vas za sva vremena dok kažete Deda Mraz. Evo naših predloga za novogodišnja putovanja!

Kolmar – slatkiš iz bajki Braće Grim

Alzas, živopisna regija na severoistoku Francuske, očas posla će vas ubediti da verujete u bajke. Posebno gradić Kolmar, koji ni Braća Grim ne bi mogla da opišu jer je jednostavno – neopisiv.

Staronemački šarm izražen je na svakom koraku, naročito u arhitekturi, a o novogodišnjoj dekoraciji mogla bi da se napiše čitava enciklopedija. Najbolje je da je doživite svojim očima i ostalim čulima.

Kolmar

Photo by Jametlene Reskp

Osnovan u 9. veku, očaraće vas istorijom, uskim kanalima, muzejima, delu sa starim ribarskim kolibama koji se zove Mala Venecija, čuvenim alzaškim vinom i delicijama, a sigurni smo da ćete poželeti da vidite kako Kolmar izgleda i tokom ostalih godišnjih doba.

Kolmar

Photo by Evgeni Tcherkasski/Unsplash

Salcburg – grad soli i Mocarta

Dovoljno je reći samo – Mocartov rodni grad. To svi znate. A da li znate da njegov naziv u prevodi znači grad (tvrđava) soli i da je nastao u srednjem veku, kada je rekom Salcah prevožena so?

Dragulj srednje Evrope, četvrti po veličini grad u Austriji, zaustavlja dah u svakom pogledu i smislu. A za to nisu krive samo mocart kugle i saher torta….

Salcburg

Photo by Zhang Xiaoyu/Unsplash

Staro barokno jezgro pod zaštitom je UNESKO-a, a sa veličanstvene tvrđave Hohensalcburg pruža se nezaboravan pogled na elegantne zvonike i trgove, kao i na Alpe u daljini. Ne propustite ni Advent u gradu, jedan od najstarijih božićnih sajmova na tlu Starog kontinenta.

Salcburg

Photo by Qamar Mahmood/Unsplash

Bled – romantično jezero u podnožju Alpa

Prelepa regija na severu Slovenije idealna je destinacija za miran porodični odmor. Ima i savršen geografski položaj – na južnoj strani Alpa, u blizini austrijske i italijanske granice.

Italijanska pravila – Sinjorina, izvinite, ali kapućino se ovde ne poručuje posle jedanaest

Već sam pogled na divno jezero okrepiće vam dušu. U centru bistre vode smešteno je malo ostrvo sa Crkvom Uznesenja Marijinog iz 15. veka, glavnim motivom na razglednicama.

Bled

Photo by Artem Sapegin/Unsplash

Sa litice iznad jezera na Bled motri dvorac, najstariji u Sloveniji, čiji su temelji udareni početkom 11. veka. A posle vožnje čamcem, šetnje naseljem i upoznavanja sa božanstvenom prirodom, predlažemo da predahnete uz parče kremšnite.

Bled

Photo by Jaka Skrlep/Unsplash

Prag – zlatni grad u srcu Evrope

Božićni vašar u Pragu jedan je od najposećenijih u Evropi. Magija je u prestonici Češke prisutna u svako doba dana, noći, meseca i godine, ali nekako se posebno razigra u sezoni praznika.

Staromestske namesti sa Tinovom crkvom, Karlov most i ostale atrakcije u starom jezgru jednog od najlepših gradova sveta tada dobijaju novi ritam.

Prag

Photo by William Zhang/Unsplash

Obavezno se slikajte ispred Kafkine kuće i Astronomskog sata, a ne zaboravite da posetite i Hradčane na drugoj obali Vltave, kao i čudesnu Katedralu svetog Vida. Gotička arhitektura i šarmantna doza misterioznosti svakako su među glavnim atrakcijama zlatnog Praga.

Prag

Photo by Denis Poltoradnev/Unsplash

Izvor slike: Sinziana Susa/Unsplash