1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Ista udaljenost, različito trajanje...

Ista udaljenost, različito trajanje leta: Zašto avioni brže stižu na istok?

16. септембар 2023.

| Stana Luković
Mnogima od vas ovo se često dešava, a objašnjenje je više nego logično

Možda ste primetili na dužim povratnim letovima da je let ka istoku nešto kraći od leta na istoj ruti ka zapadu. Na dužinu putovanja avionom utiču mnogi faktori, ali da, putovanje na istok će zaista trajati manje vremena nego putovanje u suprotnom smeru.

Let, na primer, iz Evrope u Severnu Ameriku trajaće dobar sat duže od leta nazad u Evropu.

Razlog je upravo rotacija Zemlje, ali ne direktno. Naime, Zemlja se stalno okreće oko svoje ose ka istoku, ali sa njom se rotira i atmosfera, pa kao što kada skočimo ne slećemo stotinama metara dalje, tako ni sama rotacija Zemlje ne pomaže avionima da skrate svoje vreme putovanja.

putovanja avionom

Photo by Gaëtan Werp on Unsplash

Ali rotacija Zemlje je ipak kriva za duže ili kraće vreme leta na istoj ruti. Naime, u rotirajućem sistemu kakav je Zemljin, pri kretanju pod uglom u odnosu na osu rotacije, na sve čestice deluje Koriolisova sila.

Ona utiče na sva kretanja i u atmosferi i u okeanima. Upravno je na brzinu kretanja i na osu rotacije. Na severnoj hemisferi deluje desno, na južnoj hemisferi levo, na polovima je najveća, a na ekvatoru je jednaka nuli.

Ista sila pokreće vetrove na istok na severnoj hemisferi i na zapad na južnoj hemisferi. Naime, kada se telo rotira, delovi koji su bliže njegovoj osi kreću se sporije od onih koji su udaljeniji.

Kako se udaljava od ekvatora, vazduh će se kretati brže od tla iznad njega, koje ima brzinu rotacije tla na ekvatoru, što rezultira vetrovima koji se uvek kreću od zapada ka istoku u srednjim geografskim širinama.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Spencer James Parks (@dictionarypod)

Zbog Koriolisove sile, solarnog zagrevanja i malo mehanike pritiska, stvaraju se mlazne struje koje se kreću od zapada ka istoku, ali sa talasastim uzorkom.

Mlazni tok je uski pojas jakih vetrova u graničnom regionu od gornje troposfere do stratosfere, može varirati u jačini, visini i pravcu i obično će biti najjači bliže polovima. Mlazni tok igra važnu ulogu u opštoj cirkulaciji atmosfere i izuzetno je važan u vazdušnoj plovidbi i bezbednosti letenja, piše Punkufer.

 

Top 5 turističkih destinacija koje morate posetiti u 2024. godini

 

Mlazni tokovi, s obzirom na to da bukvalno mogu da guraju avion, imaju veliki uticaj na rute i red letenja. Ponekad će avion leteti dužom rutom kako bi uhvatio zadnji vetar ili izbegao let u težim i zahtevnijim okolnostima

. Zato se letovi ka istoku obično planiraju u vreme kada će im biti najjači vetar u leđa. Osim vremena, na ovaj način se štedi i gorivo.

Mlazni tok utiče i na letove na kratkim razdaljinama, ali je uticaj toliko mali da ga nećete ni primetiti – pobediće ga uobičajena kašnjenja na aerodromima.

putovanja avionom

Photo by Marco Tjokro on Unsplash

Izvor slike: Photo by John McArthur on Unsplash

Nastavite da čitate