1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Nervozni pred let? Nauka...

Nervozni pred let? Nauka kaže da je ovo najbezbednije mesto u avionu

12. март 2023.

| Hana Dunđerov
Da li znate koje mesto da birate u avionu?

Nervozni pred let? Niste jedini. Prema podacima avioprevoznika, između 33 i 40 odsto ljudi doživljava anksioznost pre ukrcavanja na avion. Iako je letenje statistički jedan od najbezbednijih načina prevoza, ako ste neko ko doživljava paniku u avionu, znanje koje je to najbezbednije mesto u avionu moglo bi vas umiriti.
Ako vas zanima koja su sedišta najbezbednija, statistika pokazuje da je srednji deo zadnjeg reda najbolje mesto za sedenje. Studija kojom je ovo utvrđeno ispratila je podatke o avinskim nesrećama u poslednjih 35 godina, upoređujući podatke o poginulima i preživelima.

Dok se procenat smrtnosti samo neznatno razlikuje između prednjeg i srednjeg dela aviona, otkriveno je da sedišta u zadnjoj trećini imaju stopu smrtnosti od 32%, u poređenju sa 39% u sredini i 38% u prednjem delu aviona.

Najbezbednije mesto u avionu – zašto baš tu sedeti?

U principu, kažu stručnjaci, sedenje pored izlaznog reda uvek će vam obezbediti najbrži izlaz u slučaju nužde, pod uslovom da na toj strani nema vatre. Što se prednosti sedenja u stražnjem delu aviona tiče, objašnjenje je sledeće: srednji deo je blisko povezan sa skladištem goriva, a prednji je najčešće izložen direktnom udaru. Ovo ostavlja zadnji deo aviona kao „najbezbedniji“.

 

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: Nutthaseth Vanchaichana/GettyImagesPlus