1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Šta jesti pre poletanja...

Šta jesti pre poletanja aviona? Ovo povrće nikako

06. септембар 2023.

| Jelena Mladenović
Nadutost i gasovi nikako nisu prijatni tokom letenja avionom

Šta jesti pre leta avionom? To pitanje gotovo nikom ne padne na pamet kada krene sezona jesenjih putovanja, a sa njom i potraga za najboljom destinacijom, povoljnim hotelom i avionskom kartom.

Šta jesti pre leta avionom

Tokom cele euforije i planiranja puta, često se dešava da zaboravimo šta smo sve uneli u sebe, pa kada avion poleti kreće nadutost, mučnina, gasovi i glavobolja.

Naime, kako je objasnila nutricionistkinja Džo Vudhast, tokom leta naše telo se “troši”, a da mi toga uopšte nismo svesni.

Pročitajte  Četiri načina da smanjite ekološki otisak tokom putovanja

„Probavni sistem, imuni sistem, putevi detoksikacije i cirkulatorni sistemi su pogođeni kada uđete u avion, a da ne spominjemo vaš nervni sistem ako ste uznemireni letač”, tvrdi  nutricionistkinja.

Šta jesti pre leta avionom

Dvoje nutricionista iz Velike Britanije napravili su spisak hrane koju treba konzumirati pre ulaska u avion, ali i one koju treba izbegavati.

Šta jesti pre poletanja

# Proteini, masti i složeni ugljeni hidrati

Tokom leta, vazduh u vašim crevima se zapravo povećava kao rezultat promena atmosferskog pritiska.

„Ovaj dodatni pritisak na creva može uticati na vaše pokrete creva, što dovodi do bolova u stomaku„, objašnjava nutricionistkinja Klarisa Lener.

Šta jesti pre leta avionom

Da biste izbegli bolove u stomaku i nadimanje trebalo bi da pre poletanja jedete hranu koja je lako svarljiva i obezbeđuje trajnu energiju, kao što su složeni ugljeni hidrati, nemasni proteini, zdrave masti, prenosi marieclaire.co.uk.

Sve to imate u zelenoj salati, pirinču, avokadu, piletini, humusu, ovsenom kolaču i drugoj hrani koja ima hranljive vrednosti, a ne stvara neprijatnost.

Pročitajte Antistres hrana: 10 namirnica za bolje raspoloženje

# Pojačajte kalijum

Hrana bogata kalijumom kao što je banana i dinja u kombinaciji sa punomasnim jogurtom, može da vam ublaži grčeve u mišićima koji se često javljaju tokom leta.

# Biljni čaj

Spakujte kesicu biljnog čaja ukoliko ste jedan od onih putnika paničara, stres može itekako da utiče na stvaranje stomačnih problema

Šta ne jesti pre poletanja

# Povrće koje je stvara gasove

Nutricionistkinja Lener tvrdi da je odabir povrća koje ne proizvodi gasove ključno da biste izbegli neprijatno nadimanje.

Brokoli i karfiol su na spisku onog povrća koje će vam u avionu stvoriti izuzetnu nelagodnost.

# So i pržena hrana

I jedna i druga nutricionistkinja tvrde da pre leta treba izbegavati prezačinjenu hranu i onu prženu.

Zašto? Jednostavno, jer ove namirnice osim što stvaraju nelagodnost, one dehidriraju organizam tokom leta, što dovodi i do glavobolje i umora.

Sada, najvažniji deo – uživajte u odmoru!

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash