1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Za zimogrožljive: Top mesta...

Za zimogrožljive: Top mesta u Srbiji gde termalna voda vraća u život

29. новембар 2023.

| Jelena Mladenović
Termalni izvori su pravo bogatstvo naše zemlje

Banje sa termalnom vodom u Srbiji su sve što nam treba u hladnim decembarskim danima.

Dolazi zima, duga i hlada, a sa njom i slojevito oblačenje i želja da se pobegne u toplije krajeve.

Da ne biste trošili vreme na daleki put, a svoje kosti ugrejali i uživali u čarima toplote, u Srbiji postoje sjajne termalne vode za zimogrožljive i njihove saputnike!

U nastavku pogledajte koje su najpopularnije termalne banje Srbije.

Banja Vrdnik

Banja Vrdnik je jedno od poznatijih vojvođanskih lečilišta i nalazi se na Fruškoj gori, na oko sat vremena vožnje od Beograda i pola sata od Novog Sada.

Banja je posebno pogodna za one koji leče reumatična oboljenja, ali i za goste koji žele mir i boravak na čistom vazduhu.

Uz lekovite vode i čist vazduh, Banja Vrdnik je gostima zanimljiva i zbog blizine Fruške gore – sa brojnim manastirima, spomenicima, vidikovcima i događajima tokom cele godine.

Vodič za solo putovanja – To može biti tako uzbudljivo

Termalne vode u Banji Vrdnik temperature oko 32 stepena.

Vrnjačka Banja

U Vrnjačkoj Banji postoje 4 izvora lekovite vode, koja kao pomoćno sredstvo pomaže u lečenju gastritisa, žučnih kanala, rehabilitaciji nakon hirurških zahvata na želucu itd.

Zavisno od izvora, temperatura vode varira od 14 do 35 stepeni Celzijusa.

Ono zbog čega je Vrnjačka Banja izuzetno poznata je i njena pozicija – jer se do ove banje vrlo lako dolazi iz svih delova Srbije.

Banja Kanjiža

Izuzetna moć lekovitih voda Banje Kanjiža dokazana je još pre više od jednog veka. Prvi bunari sa vodom lekovitog svojstva izbušeni su još davne 1907. godine, a samo godinu dana kasnije otvorena je prva sezona kupanja kraj ovog bunara.

Zanimljivo je da je još tada, u prvoj sezoni, kupanje bilo naplaćivano što još od davnina potvrđuje lekovitost voda banje Kanjiža.

Kako toplota utiče na kožu i kako da je zaštitite

Danas je Banja Kanjiža jedno od najznačajnijih lečilišta u Srbiji – posebno za one osobe koje boluju od reume, ali i one kod kojih je registrovano oboljenje centralnog ili perifernog nervnog sistema.

Banja Kanjiža se nalazi na samom severu Srbije, blizu Horgoša i Subotice i odlično je povezana sa gotovo svim gradovima zemlje.

Banja Rusanda

Banja Rusanda i Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda nalaze se na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji i spadaju u red najpoznatijih domaćih lečilišta.

Rusanda je posebno zanimljiva gostima za posetu zbog izvanrednog prirodnog okruženja, a osim rehabilitacije i lečenja brojnih oboljenja, u Banju Rusandu građani Srbije ali i regiona dolaze i radi preventive.

Najvažniji, ne i jedini, razlog posete brojnih gostiju jesu izvanredni uslovi za medicinsku rehabilitaciju u Banji Rusandi.

Medicinska rehabilitacija se sprovodi kroz zdravstvenu zaštitu i ona je važna jer kroz nju prolaze svi kod kojih postoji mogućnost ponovnog nastanka oboljenja.

Oblasti u kojima je lekovitost voda, blata i medicinskih tretmana Banje Rusande posebno vidljiva jeste rehabilitacija nakon neuroloških oboljenja, stanja nakon traume ili hirurških intervencija, reumatoloških oboljenja, kožnih oboljenja, kao i kod deformiteta lokomotornog sistema kod dece, prenosi  wellness-spa.rs.

Rezervaciju svog boravka u banji Rusanda možete izvršiti putem ovog linka, nakon čega možete pozvati ili poslati rezervaciju.