1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Meksiko Siti: Njegove tajne...

Meksiko Siti: Njegove tajne ne ostavljaju nikog ravnodušnim

06. мај 2023.

| Miljana Momirović
Pogledajte kako se spaja tradicija i kreativnost.

Dizajn, hrana, kultura… Za kupku energije i tradicije vodimo vas u jednu od najatraktivnijih prestonica na svetu, Meksiko Siti.

Naravno, morate posetiti istorijski deo Meksiko Sitija da biste otkrili koliko je u stvari neverovatan. Razmislite samo o moćnim „muralima“ Dijega Rivere, zamislite život Fride Kalo unutar zidina njenog Casa Azula i onda šetnju njenim komšilukom, plutajuće vrtove Кočimilka i piramide Teotihuacána.

U nastavku otkrijte zbog čega je tako zadivljujući.

Meksiko Siti: Njegove tajne ne ostavljaju nikog ravnodušnim

Njegova prošlost i ove očuvane tradicije zaista ostavljaju bez daha. Meksiko Siti je, bez sumnje, najuzbudljiviji grad u Svernoj Americi, ako ne možda i „glavni grad“ Amerike.

Prepoznatljivi dizajn kuhinje

Zbog autentičnih ukusa i aroma, dizajn kuhinje Meksikanaca je na prvom mestu. Drvo, beton, stakli i svetlost su neizostavni elementi koji čine čuda.

Tradicionalni takosi

Ne možete da odete u Meksiko Siti, a da ne probate njihove čuvene takose. Toliko su obožavani, da su meksički restorani prisutni i kod nas. Staro kukuruzno brašno i sočno punjenje su zaista prava hrskava magija za nepce.

Meksiko Siti: Tekila

Čuveno piće potiče naravno iz Meksika ali zanimljivo je da se tradicionalno uopšte ne služi uz limetu i so. Piju je čistu ili uz dodatak sangrite. To je u stvari slatko-kiselo-ljuti napitak koji se pravi od soka od pomoranže, soka od paradajza i ljutog čilija. Jednake količine tekile i sangrite se piju naizmenično ali bez limete i soli.

Ukusni tamales

Specijalitet na bazi kukuruznog brašna i mesa, povrća, sira ili voća sa prepoznatljivim ljutkastim ukusom služi se u specijalizovanom restoranu za njegovu pripremu. Ako ste za tradicionalne ukuse i prave seoske recepte, znate šta da posetite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamales Madre (@tamalesmadre)

Tradicija u savremenom svetu

Kulturni prostor nalazi se u prelepoj kući iz 1900. godine. Ovde je održana izvanredna izložba o Rarámuri Indijancima. U sklopu ovog objekta nalazi se i keramička radnja sa neverovatnim predmetima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fundación Marso (@fundacionmarso)

Neverovatan Meksiko Siti pun je tajni i predela koji su zadržali tradiciju. Jedva čekaju da ih otkrijete.

Izvor slike: erlucho/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate