Marie Claire žena meseca: Ivana Vuleta, kraljica atletike

10. septembra 2023.

| Snežana Ilić
Ivana Vuleta je kraljica atletike i žena meseca

Ivana Vuleta, odnosno Španović, kako mnogi više vole jer smatraju da je devojačko prezime zvučnije, nedavno je ponovo pokazala svetu da za nju granice – ne postoje.

Osim kada treba da se uđe u istoriju, u koju se u svakom slučaju odavno upisala, pa je sve što ta zlatna slova prati sada samo nadogradnja. Uspeh za uspehom, rekord za rekordom, do neba, zvezda i dalje.

ivana Vuleta

Photo: A. K./ATAImages

„Olujno je tamo gore, gde nas nije puno stiglo“… Stih iz pesme Đorđa Balaševića, istetoviran na njenom torzou, dovoljno govori.

Plakali smo zajedno sa njom kada na Olimpijskim igrama u Tokiju nije uspela da se domogne prestola, a toliko je želela…

Na sledećim, u Parizu 2024, oprostiće se od profesionalnog sporta, što nas je takođe rastužilo. Ipak, kada je kraljica naše atletike u pitanju, zbog nje smo mnogo češće lili suze radosnice.

Zdravi recepti poznatih sportiskinja – Da li ćete ih isprobati?

Tako je bilo i nedavno u Budimpešti, kada je konačno ostvarila svoj san i postala svetska šampionka, oborivši usput i lični i državni rekord skokom od 7,14 metara.

A kada bi morala da nabroji sve uspehe, medalje i trofeje iz protekle decenije, verovatno bi se dobro zamislila. Čitava jedna era satkana od dijamanata, zlato da i ne pominjemo. Uostalom, u njenoj riznici su i odličja sa takmičenja u Dijamantskoj ligi.

Ivana Vuleta

Photo Dusan Milenkovic/ATAImages.

Atletikom je počela da se bavi kada je imala sedam godina u rodnom Zrenjaninu, pod uticajem i budnim okom majke, nekad takođe uspešne sportistkinje.

– Kada me je trener prvi put video i uočio kakav potencijal nosim, uhvatio je moju mamu za ruku i rekao: „Ivanu sam čekao celog života – otkrila je svetska šampionka jednom prilikom.

Jednostavni saveti Ivane Vulete za uspeh

I mi smo Ivanu čekali celog života. Opravdala je ta očekivanja u potpunosti i postala najbolja atletičarka koju smo ikad imali.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivana Vuleta (@ivanaspanovic)

Ali, samo ona zna koliko se borila da bi stiglo do zvezda i koliko je odricanja ostavila za sobom da bi postala jedna od najboljih na planeti u skoku u dalj. Hektolitri znoja, maratonski treninzi, mnogo inata, malo i sreće…

Pomno je klesala svoje telo, na kakvom bi joj pozavidela i antička božanstva i renesansni vajari sa njihovim vizijama savršene ljudske figure. Radila je na sebi, i još radi, neumorno. Tu je i njen „ride or die“, suprug Marko Vuleta, fitnes instruktor i nutricionista, čiji su mišići takođe apolonske strukture. Najlepše im je kad vežbaju zajedno.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivana Vuleta (@ivanaspanovic)

– Sport je za mene oduvek bio i biće pozornica gde se oblikuješ kao čovek, pa onda kao takmičar, gde daješ sve od sebe u svim sferama života, poštuješ tuđ rad koliko i svoj, odmeravaš sposobnosti uz sve propratne faktore, a ne mesto gde lečiš komplekse.

Iz nekog sna ne želiš da se probudiš, iz nekog jedva čekaš, ali jedna stvar im je zajednička – proći će. Moja uverenja o onome što radim i na koji način uvek će biti višestruko veća od svake sumnje koja se ispreči. Show must go on– poručila je posle drame na prethodnim Olimpijskim igrama, kada ju je tek nekoliko centimetara delilo od medalje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ATHLE.ch | Track and Field + Running (@athle.ch)

Svesni kakva se lavica krije u lepoj Zrenjaninki, tada smo shvatili da će tek da se pokaže u punom sjaju.

I eto, dve sezone kasnije, u najboljim atletskim godinama, Ivana Vuleta postala je najbolja na planeti. I najbolji dokaz da predaja ne treba da bude opcija, kako u sportu, tako i u životu. Žena meseca, godine, decenije… A nećemo pogrešiti ni ako kažemo da je žena za sva vremena, zar ne?

Izvor slike: Photo by Maja Hitij Getty Images

Nastavite da čitate