1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Zašto ćutati? Kako se...

Zašto ćutati? Kako se telo žene menja tokom četrdesetih godina

27. децембар 2023.

| Tamara Roksandić
Evo šta se dešava!

Žene u četrdesetima su u najlepšem životnom razdoblju. Ipak, postoje nuspojave ove dekade koje muče lepši pol.

Kilogrami nikako ne spadaju, intimni odnosi umeju da budu neprijatni i bolni, a tu su i brojne druge promene na telu i u organizmu o kojima niste ni razmišljali.

Žene u četrdesetima

Getty images

Gubitak kose je češći nego što mislite

Kosa se često tanji sa godinama, a ovo može postati prilično vidljivo u četrdesetima. Zašto?

Jednostavno je: Perimenopauza, koja tipično počinje u ranim četrdesetima, ali kod manjeg broja žena može početi i u tridesetima.

Ono što vas naročito može iznenaditi je gubitak „kose” na svim delovima tela – uključujući dlake na nogama i stidne dlake, što za neke žene može biti ili dobra ili loša vest, zavisi kako ko na to gleda.

Frizure koje se lako prave i održavaju, a podmlađuju, idealne za dame 45+

Međutim, nemojte se previše brinuti – ove promene se dešavaju sporo i obično nema razloga za brigu, a danas postoje, kako proizvodi, tako i estetski tretmani koji vam mogu pomoći da dugo zadržite željeni izgled.

Mozak ne radi kao pre

Osim što nikako da se setite imena glumice koju obožavate, možda se osećate i malo smušeno te primećujete da imate problem sa pamćenjem svega što treba da uradite.

Ovo nije samo deo starenja – ovo je zapravo vrlo jedinstveno za žensko starenje. Mi imamo receptore esterogena u delovima mozga koji kontrolišu pamćenje pa, kada ovaj hormon krene opadati, dolazi i do promena u tim područjima mozga.

Žene u četrdesetima

Pexels

Esterogen je bitan i za druge hemijske procese koji utiču na pamćenje pa je sve ovo vrlo svojstveno ženama.

Ipak, nema razloga za trajnu brigu. Ova zaboravnost će nestati nakon menopauze jer će da se privikne na niži nivo estrogena.

Menstruacija vodi svoju politiku

Već znate da ćete vremenom prestati sa ovulacijom, a vaša menstruacija će polako ali sigurno nestati.

Međutim, verovatno niste znali da vaši jajnici nisu organ sklon umerenosti. Očekivali biste da oni vremenom proizvode manje estrogena i da taj pad ravnomeran.

Žene u četrdesetima

Pexels

Ali kada nastupi menopauza oni se ponašaju više kao da su se napili pa posrću – jedan mesec proizvode estrogena na izvoz, drugi nikako, treći je sve po planu, a vaša menstruacija pleše u istom ritmu te je imate često te nikako pa se sve ponovo čini urednim.

Iako su sve ovo očekivane promene ako ste posebno zabrinuti za svoj ciklus i imate osećaj da nešto nije u redu, uvek je dobro posavetovati se sa doktorom.

Bešika vas ne sluša

Poznato vam je da porođaj može desetkovati vašu bešiku, a starije žene često imaju problem sa inkontinencijom.

Manje je poznato da čak i da držite predavanja o Kegelovim vežbama, ništa ne obećava da nećete imati probleme u četrdesetima.

Omiljena nijansa karmina strogo zabranjena ženama 45+, ističe bore i dodaje godine

Naime, sa manje estrogena, mišići vaše bešike koji kontrolišu otvor mokraćne cevi postaju slabiji, a vi ste srećni dobitnik problema sa kontrolom mokrenja.

Srećom, postoji desetak efikasnih sredstava za inkontinenciju, kako za situacije stresa (mokrite kad vežbate ili se smejete) tako i za situacije hitnoće (ne možete do toaleta na vreme).

Urinarne infekcije su učestalije

I ptice na grani znaju da dosta promena ispod struka (uključujući vaginalnu suvoću) nastaje zahvaljujući – pretpostavljate – nižem nivou estrogena.

Ređe se priča o učestalim urinarnim infekcijama posle menopauze, izazvanim upravo tom promenom u nivou estrogena.

Štaviše, ovaj problem se javlja kod 60 do 70 posto žena.

Efektan tretman uključuje lokalnu primenu estrogena u vidu kreme za površinsku upotrebu, čime će male doze ovog bitnog hormona dospeti u vaš krvotok i odraditi posao prevencije, a da to ne izaziva druge promene u vašem telu.

Izvor vesti: minimagazin.info

Izvor slike: Pexels

Nastavite da čitate