Žene koje imaju decu stare brže: Koliko i zbog čega?

10. фебруар 2023.

| Hana Dunđerov
Da li je zaista istina da starimo brže kada dobijemo decu?

Ako porođajne muke nisu bile dovoljne, evo još jednog udara na majke. Žene koje imaju decu stare brže od žena koje nisu rađale. Prema rezultatima nedavnog istraživanja, ćelije majki stare čak 11 godina brže.

Majke su 11 godina starije od svog stvarnog uzrasta

Majčinstvo doprinosi godinama žene mnogo više od pušenja ili gojaznosti.
U medicinskom časopisu Human Reproduction objavljena je nedavna studija prema kojoj rođenje deteta dodaje 11 godina biološkoj dobi majke. Naučnici još ne razumeju šta tačno izaziva ovu promenu, ali je ona naučno merljiva i vidi se na ćelijskom nivou.

Ovu tajnu naučnicima je otkrio deo ćelije koji se zove telomera. Ovaj mali element se nalazi na kraju hromozoma. Njegov zadatak je da zaštiti DNK od promena tokom deobe. Zamislite telomere kao poklopac na olovci. Svaki put kada se ćelija regeneriše, telomera postaje malo kraća. Zato se može smatrati i biološkim satom ćelije. To pokazuje koliko ćelija brzo stari.

Što je telomera kraća, to je veći rizik od raznih bolesti i smrti. Ali i fizički znaci starenja biće vidljivi: koža nam postaje sivkasta.

Naučnici sa američkog Univerziteta Džordž Mejson analizirali su u svom istraživanju telomere u uzorcima krvi skoro 2.000 žena između dvadeset i četrdeset četiri godine. Došli su do iznenađujućeg otkrića. One koji su imali decu imali su telomere 4,2 odsto kraće od žena bez dece. Ovo je važilo za sve, bez obzira na socijalno i ekonomsko poreklo, težinu i godine.

Koliko dete dodaje uzrastu majke?

„To znači da su majke oko 11 godina starije na ćelijskom nivou od svog stvarnog uzrasta“, rekla je Ana Polak, vodeći autor studije, za New Scientist. Prema njenim rečima, majčinstvo ima veći uticaj na starenje od pušenja ili gojaznosti.

Međutim, formula za izračunavanje realne starosti nakon rođenja deteta nije tako jednostavna. U 2017. godini ispitani su i telomeri majki. Prema ovome, žene koje su imale više dece imale su duže telomere od onih koje su imale manje dece. To znači da su na ćelijskom nivou bile mlađe od žena koje su imale jedno ili dva deteta.

Iz tog razloga, istraživači smatraju da stres povezan sa podizanjem dece, a ne sa njihovim rođenjem taj koji izaziva brže starenje.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: mo nkeybussinesimages/gettyimagesplus