1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Da li je moguća...

Da li je moguća promena karijere u četrdesetim i kako to da izvedete?

03. април 2023.

| Hana Dunđerov
Rasprostranjeno je mišljenje da poslodavci jednostavno ne vole žene u nekim godinama. Da li je baš tako?

Vaše četrdesete su jednako dobro vreme kao i bilo koje drugo da ponovo razmislite o svojoj karijeri – evo svih smernica koje su vam potrebne ako razmišljate o tome.

Promena karijere u četrdesetim može izgledati kao zastrašujuća perspektiva. Dve decenije ili više ste gradili karijeru i status, verovatno ste se etablirali u svojoj profesiji i donekle se popeli na lestvici. Imate neku, bar varljivu sigurnost, a sa druge strane vas čekaju neizvesnost, predrasude poslodavaca… Dakle, u teoriji, ima smisla držati se svog starog posla.

Ali da li je to ono što je život zaista? Držite se nečega jer je to prvi izbor koji ste napravili? Možda je ipak vreme da poslušate taj glas iznutra – jer promena karijere u četrdesetim je potpuno izvodljiva ako se naoružate svim pravim informacijama.

Zašto bi iko menjao karijeru u četrdesetim?

Može postojati mnoštvo razloga zbog kojih se žene odlučuju na promenu karijere u svojim četrdesetim godinama. Mogu biti site statusa quo, imati jaku želju za novim izazovom, porodična dinamika je napokon povoljna i omogućava razvoj karijere, zdravstveni razlozi…

Znakovi da ste spremni za promenu karijere često su individualni – ono oko čega jedna osoba rado pristaje na kompromis može biti potpuno nepojmljivo za nekog drugog. Ipak, neki od najčešćih signala da ste spremni za promenu karijere uključuju:

Strah od ponedeljka – srce vam malo potonulo kada dođe nedelja uveče, što utiče na vaše raspoloženje i dobrobit.
Ne osećate da ste korisni– svi mi osećamo zadovoljstvo ako kompanija ostvaruje uspeh, ali ako on izostaje, demotivacija može brzo da se pojavi.
Dosadno vam je – da li vaše veštine prevazilaze posao koji radite? Ako ne osećate izazov, lako će vas obuzeti dosada.
Sledeći korak nije inspirativan – prerasli ste svoju ulogu, ali ne osećate uzbuđenje pred mogućnošću da preuzmete narednu ulogu na poslu. Rast i razvoj su ključni razlozi zašto želimo promenu u našoj karijeri.
Stagnirate – biti u zastoju može dovesti do osećaja neispunjenja i frustracije.

Razmišljate o promeni karijere sa 40 godina? Stručni saveti o tome kako to učiniti:

 

Ne odvraćajte se od ideje o promeni posla

Raditi nešto novo je uvek zastrašujuće, ali to ne znači da treba da ubedite sebe da odustanete. Način na koji razmišljamo o karijeri se promenio usled savremenih uticaja. Još od kraja prošlog veka, karijere su prestale da budu linearne – kada se jednom oslobodite ideje da u toj profesiji treba da odete u penziju i kada prihvatite da su promene i na poslovnom polju dobra stvar, možete početi da ih planirate na otvoreniji način.

Pronađite inspiraciju

Zapitajte se šta je to što volite da radite, u čemu ste dobri, koje veštine do sada niste iskoristili u potpunosti i šta vas sprečava da napravite korak. Počnite da procenjujete šta vam je važno za sledeću karijeru, kao što su ključne potrebe od vrednosti/veština/životnog stila , i procenite gde ste sada i šta treba da uradite da biste izgradili most do novog posla.

Ne razmišljajte o godinama kao o negativnoj stvari

Ne razmišljajte o promeni karijere sa 40 godina kao o nečemu što dolazi „kasno“ ili „u nevreme“. Vaše godine možda neko i može da doživi kao problem, ali u poslovnoj stvarnosti svima je mnogo važnije koliko imate znanja, samopouzdanja, veština i kako razmišljate o sebi u poslovnom životu.

Uradite svoje istraživanje

Kada odlučite šta biste sledeće želeli da uradite, prikupite što više informacija o poslu koji vas zanima. Najbolje bi bilo da se povežete sa onima koji već rade u toj industriji. Ovo će pomoći da vam očekivanja budu realna i da budete spremni za sve poteškoće koje vas mogu pratiti tokom ovog prelaza.

Pokupite malo iskustva

Naravno, imali ste ono što se čini kao celoživotno iskustvo u jednom sektoru, ali je ipak preporučljivo da se okušate u novoj karijeri pre nego što uđete u nju. Ako je moguće, steknite iskustvo u novoj oblasti karijere. Ne samo da će vam ovo pomoći da se odlučite, već će pomoći i vašem CV-u da se istakne. Važnost dobrog LinkedIn profila i biografije ne može se potceniti kada tražite posao.

Nemojte da vas odbije smanjenje plate

Svačija finansijska situacija je različita, što znači da na praktičnom nivou neki ljudi mogu lakše prihvatiti smanjenje plate od drugih. Kakva god da je vaša situacija, nemojte razmišljati o smanjenju plata kao o bilo kakvom neuspehu ili koraku unazad u vašoj karijeri – jer to nije nužno slučaj. Velika je verovatnoća da će vas, nakon prvog spamenjenja prihoda, dočekati čak i veća plata.

Imajte poverenja u sebe u fazi intervjua

Razgovor za novi posao može biti stresan, čak i ako na papiru imate sva prava iskustva, veštine, veze. Ako osećate kao da ne držite konce u rukama tokom intervjua za posao, prifrlite transparentnost i pomozite menadžeru za zapošljavanje da razume zašto pokušavate da promenite svoju karijeru. Objasnite svoju strast prema ulozi i kompaniji i usavršite anegdote koje pokazuju vas kao brzog učenika i nekoga ko će prihvatiti i uspeti u novim izazovima.

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: Liubomir Voriona/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate