1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. 6 pokazatelja da je...

6 pokazatelja da je vreme da date otkaz

14. јун 2023.

| Hana Dunđerov
Ako ste na korak od pregorevanja, prestanite da brinete o računima

Karijera, porodica, prijateljstva… Pritisak da svaki aspekt našeg života izgleda besprekorno nikada nije bio veći. Da li je vreme da date otkaz?

Da, postoji osećaj panike oko finansijske budućnosti kada god pomislite o promeni posla ili o otkazu. Ali oslobođenje koje žena oseti kada napokon postavi pitanje šta zaista želi od života, je neverovatno. To je pitanje koje je sve više na usnama generacije milenijumskih žena koje su pod stresom.

„Naporni rad je nekada bio norma – čak i stvar za hvalisanje“, kaže kvalifikovani klinički psiholog dr Jessamy Hibberd. „Ali primetila sam promenu. Žene počinju da shvataju da ubijanje od posla jednostavno nije vredno.“

U svojoj knjizi Drop The Ball: Achieving More by Doing Less, Tiffany Dufu iznosi argumente za odustajanje – ne kao znak poraza, već kao korak ka većem ispunjenju u svakom aspektu vašeg života. Nekada poster za generaciju „uradi sve“, Dufu je član lansirnog tima Lean In-a i glavni rukovodilac u Levo-u, najbrže rastućoj milenijumskoj profesionalnoj mreži. Nakon što je shvatila da više ne može da radi sve što treba, kaže da je naučila da prihvati nesavršenost, da preispita svoja očekivanja od sebe same i da smanji svoju listu obaveza kako bi postigla bogat, nagrađivan život.

Slično tome,  Aliya Young, sada 40, pre pet godina je napustila unosnu ulogu direktora u kompaniji koja finansira filmove i TV emisije. Nakon školovanja za pravnika, to je bio posao kojem je težila. „Ali u stvarnosti, bilo je previše sati, previše stresa i stalnog pritiska“, kaže ona. „Nisam mogla da se isključim i nisam imala dovoljno vremena za sebe i one sa kojima sam bliska“. Sada radi kao slobodni konsultant i priznaje da nema istu finansijsku sigurnost, ali ima mnogo manje stresa i radi mnogo manje sati, i kao rezultat toga oseća se ispunjenije.

Otkaz ne znači odustajanje

Otkaz ne znači na niste uspele ili da ste odustale. Umesto toga, radi se o redefinisanju našeg pristupa poslu i životu. Žene imaju složenije putanje karijere i širu, nijansiraniju definiciju uspeha od većine muškaraca. Mi pridajemo vrednost dostignućima, težnji ka strasti, poštovanju i stvaranju razlike. Izgaranje, anksioznost i nedostatak ličnog života su bili prihvaćeni kao nusproizvodi uspešne karijere, ali to se menja. Pod većim smo pritiskom nego ikada i neke od nas su dovoljno hrabre da kažu: ‘Ne mogu ovo više’.

Iako holistička samoprocena i briga o dobrobiti mogu izgledati nedostižno dok se borite da platite račune, dugoročno gledano vi ne možete sebi da priuštite da ne date prioritet ravnoteži u životu. Ovo jednostavno vodi u bolest i izgaranje. Znakovi koje vam govore da nešto nije u redu jesu: strah od rada, povećana osetljivost, osećaj uzbune, razdražljivost, loše raspoloženje ili osećaj nesposobnosti da se nosite sa problemima. Manje energije i motivacije i nesposobnost da se bavite drugim delovima svog života (kao što je viđanje sa prijateljima), takođe su znaci upozorenja.

Kako da date otkaz?

Napravite korak unazad da biste stekli perspektivu. Možda samo treba da imate slobodan dan i date sebi vremena da razmislite. Razgovarajte o ovim stvarima sa nekim kome verujete. Pogledajte sve zahteve u vašem životu, i spoljašnje i unutrašnje, i pitajte ‘Može li se nešto od ovoga promeniti?’ Često je pritisak koji sami sebi stvaramo taj koji stvara stres. Razmislite šta vam je važno – da li se vaše vrednosti poklapaju sa načinom na koji živite svoj život? Konačno, dajte sebi vremensko ograničenje: ako se stvari nisu promenile do tada i tada, daćete otkaz.

Da li je vreme za otkaz?

Osećate se odvojeno od posla, nemate motivaciju koju ste nekada imali i slabije obavljate svoj posao.
Opšti osećaj iscrpljenosti – bilo fizičke ili mentalne – u većem delu dana dana.
Poteškoće sa koncentracijom ili problemi sa prisećanjem
Više svađa ili manje komunikacije, kako sa partnerom, tako i u drugim odnosima kod kuće i na poslu.
Problemi sa snom ili buđenjem noću i osećanjem nemogućnosti da se isključite.
Okretanje stvarima koje izazivaju zavisnost, kao što je alkohol, na dnevnoj bazi.

Preuzmite kontrolu nad ravnotežom između posla i privatnog života

Kada god je moguće, napustite kancelariju na vreme i pokušajte da se isključite većinu večeri. Ako vam je teško da se udaljite od svog stola, pokušajte da zakažete „sastanak“ u svom kalendaru za 18:00 kako bi vas to podstaklo da se vratite kući na preko potreban odmor.
Odvojite vreme za vežbanje. Pokazalo se da napuštanje svog stola i izlazak na svež vazduh u vreme ručka ili sredinom popodneva smanjuje stres. Budite strogi kada idete na ručak ili protegnite noge – samo 20 minuta će napraviti veliku razliku. Pronađite obližnji park ili otvoreni prostor i primetite drveće i zelenilo, ili idite sa prijateljem i razgovarajte o bilo čemu osim o poslu.
Idite kod doktora. Ako se ne kontroliše, sagorevanje može biti ozbiljno i dovesti do niza drugih fizičkih i mentalnih problema. Ako se borite da uzdrmate simptome, obratite se profesionalcu.
Razgovarajte sa svojim menadžerom. Znamo da je komunikacija sa šefom jedan od najvećih uticaja na sreću na poslu. Pokušajte da pričate o tome kako se osećate. Možda je i vaš šef pod pritiskom i nije svestan koliko su stvari loše za vas. Promena raspodele zadataka ili načina na koji vaš tim komunicira, možda je sve što je potrebno.

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: ThreeSpots/GettyImagesplus