Mitovi o menopauzi i dobijanju na težini u koje morate prestati da verujete

11. фебруар 2024.

| Snežana Vranić
Ako hoćete da izmršavite, ovo morate da znate..

Menopauza je glavna tema kada zađete u srednje godine. Međutim, određeni mitovi o menopauzi mogu vas navesti da se teže izborite sa ovim hormonskim promenama.

O menopauzi se i ne govori dovoljno, a dezinformacije se naravno uvek brže šire. Ovo se posebno odnosi na priče oko dobijanja težine kada se ove hormonske promene dešavaju. Zbog toga je važno da znate u šta ne treba da verujete.

Mitovi o menopauzi i dobijanju težine

Povećanje telesne težine se ne dešava

Jasno je da se vidi da se žene obično ugoje između 2 i 4 kilograma tokom menopauza. Tokom perimenopauze (perioda koji prethodni menopauzi) polni hormoni mogu značajno da variraju. Nivo progesterona opada što može dovesti do dominacije estrogenam a smatra se da ova neravnoteža utiče na povećanje telesne težine.

Osim toga, nivoi estrogena nakon menopauze značajno opadaju što čini žene sklonim debljanju u stomaku, a ne u bokovima i butinama. Međutim, na ovo ne treba gledati kao na nešto loše. Vaše telo pravi ovu masnoću kako bi vas zaštitilo. Ipak, ono što posebno brine žene jeste što je ova promena težine obično otpornija ne standardne tehnike mršavljenja.

Mitovi o menopauzi: Dijete i vežbanje vam mogu pomoći da uzbegnete dobijanje kilograma.

Sa ovim povećanjem telesne težine mnoge žene mogu da sse vrate njihovoj redovnoj ishrani i vežbanju. Međutim, to može učiniti da se osećate slabo, umorno i gladno dok istovremeno smanjujete čistu mišićnu masu. Opadanje mišićne mase potom dovodi do smanjenje energije koju sagorevate tokom mirovanja.

Pa šta je rešenje? Dakle ako zaista želite zdrav gubitak masti tokom ovog perioda, onda smanjite nivo stresa, imajte redovan san, unosite dovoljno proteina i vlakana i radite podizanje tegova i neke lakše treninge.

Samo hormonske promene utiču na povećanje telesne težine

Način života može pomoći u borbi protiv nekih problema sa povećanjem težine koji dolaze sa menopauzom. Međutim, nisu samo hormoni zaslužni za povećanje telesne težine na prvom mestu.

Težina i obim struka počinju da rastu i za žene i za muškarce počevši od 30-ih godina i dostižu vrhunac između 40 i 60 godina. Međutim, ova posledica nije samo od usporavanja metabolizma. Veliki uticaj ima i kalorijski gusta ishrana, manje vežbanja, pojačan odgovor na stres i loš kvalitet sna.

Dakle, povećanje telesne težine tokom menopauze je sasvim uobičajene. Iako promene u hormonima doprinose gubitku mišićne mase i dobijanju masti, životne navike takođe imaju značajnu ulogu. Međutim, da biste se izborili sa ovim, prioritet treba da bude smanjenje stresa, fizička aktivnost i dobar san!

 

Izvor slike: Highwaystarz-Photography/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate