1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Šta se dešava sa...

Šta se dešava sa vašom kožom ako jedete puter od kikirikija svaki dan?

04. фебруар 2024.

| Milena Jeremić
Da li ste znali?

Kikiriki puter je u poslednje vreme postao neizostavni deo ishrane, bilo da ga koristimo kao namaz, dodatak smutijima ili sastojak raznih jela.

Međutim, dok uživamo u bogatom ukusu i kremastoj teksturi putera od kikirikija, ne razmišljamo o tome kako on utiče na naše zdravlje, posebno na zdravlje kože.

kikiriki puter

pixabay / pexels

Može li svakodnevna konzumacija putera od kikirikija doneti korist ili izazvati neželjene promene na koži je pitanje sa kojim se sve češće susrećemo.

Kako Janka Budimir pravi kikiriki omlet za mršavljenje?

U nastavku istražujemo uticaj putera od kikirikija na zdravlje kože i pružamo uvid u potencijalne pozitivne i negativne efekte koji se javljaju kao rezultat svakodnevne konzumacije ove ukusne poslastice.

Zdrave masti u puteru od kikirikija su dobre za zdravlje srca i smanjuju rizik od dijabetesa. Antioksidansi (mangan, vitamin E i vitamini B) smanjuju upalu i sprečavaju hronične bolesti.

Sadržaj proteina i vlakana u ovoj popularnoj namirnici može držati sitost što znači da je puter od kikirikija odličan dodatak ishrani ako pazite na svoju težinu.

kikiriki puter

karolina grabowska / pexels

Puter od kikirikija može uticati i na zdravlje naše kože.

Naime, vitamin E koji se nalazi u puteru od kikirikije povezan je sa zaštitnim faktorom kože od sunca, pa se redovnom konzumacijom ove namirnice mogu smanjiti fine linije i bore.

Hidrirana koža je takođe jedan od načina da sprečimo znakove preranog starenja, a omega-3 i omega-6 masne kiseline koje se nalaze u ovoj namirnici blagotvorno utiču na zdravlje ćelijskih membrana.

Puter od kikirikija sadrži dosta i proteina koji su neophodni za proizvodnju kolagena.

Međutim, postoje neke stvari koje treba uzeti u obzir ako svaki dan konzumirate kikiriki puter.

Stručnjaci smatraju da je svakodnevno konzumiranje preporučenih količina putera od kikirikija (2 supene kašike ili 32 grama dnevno) dobro za zdravlje, ali ova namirnica je puna kalorija pa morate biti oprezni da ne preterate.

Puter od kikirikija sadrži više omega-6 masnih kiselina nego omega-3 zbog čega postoji određena zabrinutost stručnjaka da bi moglo doći do iritacije tankog creva ili upale na koži.

Međutim, ta teza još uvek nije naučno dokazana, pa je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se uspostavila definitivna veza između kikiriki putera i pojave akni na koži.

Izvor slike: karolina grabowska / pexels