1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Koliko zapravo šećera ima...

Koliko zapravo šećera ima u jednoj banani, misterija rešena

07. децембар 2023.

| Milena Jeremić
Banane spadaju u izuzetno zdravo voće, ali da li znate da i one sadrže šećer?

Banane su mnogima omiljeno voće, i to sa dobrim razlogom. Neverovatno su ukusne, pristupačne, jeftine i što je najvažnije – pune su hranjivih materija.

Ova čuvena voćka kanališe stres, leči mamurluk, stimuliše proizvodnju serotonina, dobra je zamena za užinu, međutim, ona u sebi sadrži i određenu količinu šećera.

banane

vanessa loring / pexels

Naime, jedna banana srednje veličine sadrži oko 27 ugljinih hidrata koji se dalje razgrađuju na skrob, vlakna i šećer.

Voće broj 1 koje smanjuje stres

Ukupna količina šećera sadržanog u banani je 14,4 grama, a sastoji se prvenstveno od tri vrste šećera, koje uključuju saharozu, glukozu i fruktozu.

Skrob i vlakna u banani su složeni ugljeni hidrati čije će prisustvo usporiti apsorpciju šećera u telu, stvarajući sporiji i manje drastičan porast šećera u krvi od zašećerenog pića.

Iz tog razloga su banane nisko rangirane na skali glikemijskog indeksa koja se koristi za beleženje koliko brzo određena hrana može izazvati povećanje ukupnog nivoa glukoze u krvi.

banane

majo pestaña / pexels

Još jedna važna napomena o ukupnom sadržaju šećera je promena koja se javlja kako banane sazrevaju.

Banane koje nisu dovoljno sazrele će imati veći sadržaj skroba, koji će se postepeno pretvarati u šećer kako banana nastavi da zri.

Iz tog razloga, najzrelije banane sadrže najveću količinu šećera, tvrde stručnjaci.

Teško se budite ujutru? Treba vam više proteina

Veći sadržaj ugljenih hidrata i šećera u bananama može sugerisati da kažete ”ne” ovom voću, ali na taj način možete propustite niz dodatnih vitamina i minerala koji mogu igrati važnu ulogu u bilo kojoj uravnoteženoj ishrani.

Banane su vlaknasta užina koja je mnogo zdravija od belog hleba ili čipsa. Sa toliko nutritivne vrednosti, potpuno odbacivanje banana možda nije najmudriji izbor.

Izvor vesti: Milena Jeremić

Izvor slike: any lane / pexels

Nastavite da čitate