Samohipnoza kao sredstvo za lečenje nemira

04. marta 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Često se poredi sa meditacijom, samohipnoza je još jedno mentalno sredstvo koje nam omogućava da istražimo svoj unutrašnji svet. Iako nam pomaže da se ponovo fokusiramo na sebe, ona takođe koristi tišinu da izleči naše bolesti. Ali kako pravilno koristiti ovu praksu?

Kao sredstvo profesionalaca za smirivanje određenih fizičkih i psihičkih poremećaja, hipnoza je „mentalno stanje introspekcije u kojem je pojedinac, iako budan, svesniji svojih unutrašnjih iskustava nego svog neposrednog okruženja“, detalji su Medical News Today. Praksa dolazi na mnogo načina. Možete čak i da se hipnotišete.

Šta je samohipnoza?

Samohipnoza“ je izmenjeno stanje svesti gde se svet sagledava iz drugačije perspektive . Usporavamo svoje moždane talase i dovodimo se u stanje u kojem niti spavamo niti smo budni. Dovodimo se u stanje budnosti “, opisuje Patricia Emmerling (Patriša Emerling) , psiho-praktičarka i autorka „Priručnika za samohipnozu: Oslobodite se zla svakodnevnog života“.

Samohipnoza da se ponovo fokusirate na sebe i svoje emocije

U današnjem svetu brzine, naše telo i um se svakodnevno stavljaju na test. Samohipnoza tada postaje ovaj trenutak odmora, gde se naša psiha udaljava od ove neprestane bruke: „ideja je pronaći prostor smirenosti u sebi. Oslobađamo se onoga što dolazi spolja. Zahvaljujući svojoj unutrašnjosti, zahvaljujući tišini koju stvaramo u sebi, ponovo se fokusiramo na sebe i na ono što osećamo“, objašnjava psiho-praktičarka.

Država bez cenzure ili barijera koja nam pomaže da čujemo svoje prave emocije i da „ućutkamo um“ i njegove ekscese, dodaje Patricia. Prednosti koje je potvrdio Kevin Finel, autor knjige „Istražite kapacitete vašeg mozga samohipnozom“. „Može biti zanimljivo trenirati samohipnozu jer daje uputstva za razvoj kapaciteta koji su već prisutni u nama, ali koje imamo nije naučen da pripitomi“, objašnjava on za Welcome To The Jungle .

Poremećaji spavanja, stres: samohipnoza u

pomoć

Ali samohipnoza je takođe korisna za borbu protiv problema sa spavanjem . Studija, objavljena 2020. u Journal of Women’s Health , predstavila je „samohipnozu kao program lečenja poremećaja spavanja povezanih sa menopauzom“. Konkretno, istraživači su prijavili, kroz svoju studiju,„ klinički značajna poboljšanja u smanjenju percepcije lošeg kvaliteta sna kod 50 do 77% žena tokom vremena“.

Dok samohipnoza može da umiri trnce našeg uma, ona zapravo pomaže u upravljanju stanjima stresa i anksioznosti:„Ovo može biti korisno kada, na primer, uključimo petlju na sam problem. Kada uđemo u stanje samohipnoze, to je kao da skidamo neprozirne naočare: menjamo tačku gledišta, vidimo svoja prava unutrašnja osećanja i bolje upoznajemo sebe “, komentariše Patricia.

 

Kome se preporučuje samo hipnoza?

Ali pre nego što naučite o ovoj praksi, koja je poznata po svojim dobrobitima za telo i um, važno je napomenuti da je kontraindikovana u određenim slučajevima. „Ljudi sa određenim mentalnim bolestima kao što su šizofrenija i drugi oblici psihoze nisu dobri kandidati za hipnozu, jer lečenje može biti emocionalno teško za ljude sa ovim stanjima“, upozorila je dr Elvira Lang za Njujork tajms .

S druge strane, nisu svi prijemčivi za hipnotičko stanje i naša sposobnost da upadnemo u ovo izmenjeno stanje svesti zavisiće od naše „hipnotizacije“. Ali to nije sve, Kevin Finel takođe savetuje da „radite vežbe jednom ili dva puta sami u vreme kada se osećate dobro pre nego što ih upotrebite u situaciji kada ste loše, kako biste izbegli da vas preplave emocije“, nastavlja on . Ali kada se ovi saveti poštuju, kako da počnete?

Samohipnoza- kako početi sa vežbanjem?

Prvo da se samohipnotiše, naša mašta mora da služi našem nesvesnom. Ovo objašnjava Patrisia koja predlaže da se setimo i fokusiramo, na mirnom i umirujućem mestu, na prijatnu situaciju za nas. „To može biti osećaj sunca ili vetra, ispijanje čaja, miris kafe, slušanje muzike. Zatvorite oči i prisećajte se tih osećanja. Neka vaše misli lutaju. Pustite svoj um”.

Još jedna mogućnost da dođemo do hipnotičkog stanja: „Možemo da ustanemo, sa rukama uz telo, posmatramo svoje disanje, a zatim usmerimo pažnju na jednu ruku. Zamišljajte da vam je telo veoma lagano. Toliko lagano da biste mogli da poletite. Pustite ga da levitira i nakon nekoliko minuta osetite lakoću koja zadire u ostatak vašeg tela“, kaže Kevin.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: primipil/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate