1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. 3 fizičke aktivnosti koje...

3 fizičke aktivnosti koje umanjuju anksioznost i simptome depresije

12. април 2024.

| Snežana Vranić
Skupite snagu da se pokrenete...

Postoje razne vrste fizičke aktivnosti koje umanjuju anksioznost. Međutim, prema najnovijim istraživanjima ove 3 su se pokazale kao najefikasnije.

Iako je poznato da je fizička aktivnost pogodna i za naše mentalno zdravlje, postavlja se pitanje koje aktivnosti su najefikasnije. U svakom slučaju ako imate simptome anksioznosti i depresije, važno je da radite ono što znate da prija vašem i fizičkom i mentalnom zdravlju.

Fizičke aktivnosti koje umanjuju anksioznost

Australijski istraživači su u novoj studiji još jednom potvrdili terapeutske prednosti fizičke aktivnosti na depresiju. Vežbanje je dobro za telo u svakom slučaju, ali određene vrlo specifične fizičke aktivnosti su posebno korisne za um i smanjuju rizik od pojave simptoma depresije. Istraživanje je objavljeno u British Medical Journal (Britanski medicinski žurnal). Naučnici su došli do ovih rezultata analizom 218 studija koje su uključivale više od 14 000 učesnika.

Vežbanje je odličan tretman za depresiju, a prednosti sporta variraju u zavisnosti od intenziteta, ali i od starosti ili pola.

Moć šetnje i joge

Iako smo svesni koristi vežbanja na naše telo, još uvek nije jasno definisano koja aktivnost je korisna za nas. Međutim, sad su naučnici došli do otkrića da bi joga i trčanje bilo najefikasnije za očuvanje vašeg mentalnog zdravlja. Protiv depresije, hodanja ili džogiranja, joga i trening snage su bili efikasniji od drugih vežbi, naročito kada se pokazalo da su veoma intenzivne.

Hodanje i džogiranje su pokazali najveće efekte, a potom su usledili joga i trening snage. Međutim, aerobne vežbe poput tai čija su takođe koristile psihi.

Fizičke aktivnosti koje umanjuju anksioznost: Intenzitet vežbanja je takođe važan

Ovo nisu jedina otkrića naučnika. Tim je otkrio da količina vežbanja nije bila važna za pojavu ili smanjenje simptoma depresije. Sa druge strane, intenzitet je imao snažan uticaj..Prednosti vežbanja su bile proporcionalne propisanom intenzitetu, pri čemu je energična aktivnost bila bolja.

U zavisnosti od godina i pola, preporučeni sportovi nisu bili isti. Dok su hodanje i džogiranje bili efikasni za oba pola, trening snage je bio mnogo efikasniji za žene. Sa druge strane, joga se pokazala kao najefikasnija za muškarce. Joga je takođe bila efikasnija kod starijih ljudi, dok je trening snage bio efikasniji kod mladih.

Okolnosti takođe utiču na poboljšanje zdravlja

Oslobađanje hormona poput endorfina objašnjava mentalne prednosti fizičke aktivnosti, ali naučnici su sada izneli i druge razloge.

Kombinacija društvenih interakcija, svesnosti ili iskustvenog prihvatanja, povećane samoefikasnosti, uranjanja u zelene površine, neurobioloških mehanizma i akutnog pozitivnog uticaja se spajaju i proizvode dobre rezultate.

Fizičke aktivnosti koje umanjuju anksioznost su delovale na različitim nivoima, a sve su koristile psihološkom zdravlju. Međutim, važno je znati su za depresiju lekovi i terapija korisni, ali fizička aktivnost može biti pomoćni alat da se izborite sa ovim stanjem.

Izvor slike: andreonegin/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate