1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Zašto je sedenje uza...

Zašto je sedenje uza zid novi izazov koji svi isprobavaju?

05. април 2024.

| Snežana Vranić
Nagrada je fit figura..

Sedenje uza zid je jedna od zahtevnijih vežbi, ali su njeni rezultati fascinantni. Uz nju ćete imati telo o kakvom ste uvek sanjali.

Sedenje uza zid je istovremeno i jedna od omiljenih i jedna od najomraženijih vežbi. Razlog za to je njena efikasnost, ali sa druge i zahtevnost. Međutim, uz dobru volju, ova vežba će vam lako pasti, a bićete prezadovoljni rezultatima.

Šta je sedenje uza zid?

Kao što samo ime kaže ova vežba podrazumeva da držite sedeći položaj dok se leđima naslanjate na ravan zid. Iako možda zvuči lako, ovo je vežba koja aktivira veliki broj mišića u donjem delu tela uključujući i stomačne mišiće. Ovo je fantastična opcija za svakog ko želi da radi na stabilnosti celog tela. Glavne mišićne grupe koje vežba aktivira su kvadricepsi, tetive, kolena, aduktori, listovi i stomačni mišići. Međutim, celo telo će biti angažovano da bi vežba bila uspešna.

Kako se ispravno radi ova vežba?

Da bi vežba dala prave rezultate i da biste postigli efekat koji želite, veoma je važno da je uradite pravilno.

  • Polako se spustite u čučanj položaj sa leđima uza zid.
  • Pokušajte da postignete ugao od 90 stepeni na prednjem delu kuka, zadnjem delu kolena i prednjem delu skočnog zgloba.
  • To činite dok gurate donji deo leđa prema zidu kako biste zadržali oslonac.

Izazov sedenja uza zid podrazumeva zadržavanje u ovom položaju neko vreme. Ovo može biti 30 sekundi, minut ili čak 5 minuta ako ste u dobroj dormi i mislite da ćete to izdržati. U zavisnosti od izazova koji izaberete, imaćete za cilj da završtie ovu vežbu jednom, dva ili tri puta dnevno tokom određenog trajanja dana, nedelja ili meseci.

Koje su prednosti sedenja uza zid?

Jedna od najboljih stvari u vezi sa ovom vežbom je da je možete uraditi u bilo koje vreme i na bilo kom mesti. Jedino što je važno jeste dobra forma i čist deo zida na koji možete da se oslonite.

Aktivira više mišića

Ova vežba aktivira više mišića odjednom i to za jako kratko vreme. Ovo je izometrijska vežba što znači da steže više mišića u isto vreme kako bi se stabilizovao jedan položaj.

Sedenje uza zid snižava krvni pritisak

Prema istraživanju, izometrijske vežbe su najefikasniji način u smanjenju sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska u poređenju sa aerobnom aktivnošću, treningu sa tegovima ili intervalnim vežbama visokog intenziteta.

Pomaže da se izgradi mišićna izdržljivost i stabilnost

Sveoubhvatno angažovanje mišića će pomoći da se doprinese uravnoteženoj snazi i stabilnosti donjeg dela tela. Izvođenje ove  vežbe izaziva mišiće donjeg dela tela da izdrže izometrijsku kontrakciju, poboljšavajući njihovu izdržljivost i sposobnost da obavljate aktivnosti bez brzog zamora.

Izvor slike: Bojan89/GettyImagesPlus