1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Kako da motivišete sebe...

Kako da motivišete sebe da vežbate?

08. март 2024.

| Snežana Vranić
Motivacija je ključna da biste se pokrenuli...

Često nam fali motivacija za vežbanje i tada je veoma teško pokrenuti se. Međutim, uz ovih nekoliko saveta, možda će sve biti lakše.

Motivaciju za vežbanje je veoma teško steći. Čini se da neki ljudi instinktivno znaju gde da je pronađu i kako da je iskoriste dok drugi ostaju u stalnoj potrazi za trikovima i tajnama kako bi pronašli motivaciju.

Zašto je motivacija za vežbanje važna?

Prema naučnoj studiji, motivacija je definisana kao energetizacija ponašanja u potrazi za ciljem, a već je dugo prihvaćeno da na motivaciju utiču unutrašnji i spoljašnji uslovi, kao i prošla iskustva.

Ovo znači da nemamo svi jednaku sposobnost da inspirišemo motivaciju za trening – naše individualne okolnosti, trenutno zdravlje, nivo stresa, dostupnost cilja na kome radimo i još mnogo toga određuju ishod naše želje da se osećamo motivisanim.

Postavite realne i specifične ciljeve

Prvenstveno je važno da definišete jasne i ostvarive ciljeve. Svejedno je da li se radi o trčanju na određenoj udaljenosti, dizanju određene težine ili poboljšanju opšteg zdravlja, jasan cilj vam daje nešto na čemu treba da radite. Najbolje bi bilo da svoje ciljeve podelite na manje prekretnice kako biste ispratili svoj napredak.

Organizujte nedelju

Mnogi se bore da odvoje vreme za vežbanje kada završe sa seansama oko drugih prioriteta. Naravno, to ne znači da obuka treba da bude najvažniji aspekt vašeg života kako biste se uspešno držali svog plana. Ako ostavite promenljivu rutinu povodom vežbanja, onda je moguće da ćete lako preskočiti trening.

Pripremite odeću za vežbanje pre treninga

Ako vežbate ujutro, to uključuje rano ustajanje. Da bi ustajanje i kretanje bilo lakše i da ne biste odustajali od treninga. Tokom hladnijih meseci, stavite pripremljen komplet na radijator prethodne noći. Tako će vam biti udobno i toplo kad ga obučete.

Motivacija za vežbanje: Ne upoređujte se sa drugima

Poređenje je kradljivac radosti – nešto što je zapravo veoma važno kada je u pitanju doslednost treninga. Pokušajte da izbegnete ono što vas ometa. Imajte u vidu pravi razlog zašto to radite. Tako održavate disciplinu i motivaciju jer znate zašto: ne zbog bilo koga drugog nego iz tog jednog razloga.

Vežbajte sa nekim sa kim se osećate prijatno

Ako se borite da se osećate motivisanim, možda bi vam prijatno društvo prijalo. Pohađanje grupnih treninga je odličan primer za to. Međutim, ako vam je prijatnije trčanje tokom vikenda sa prijateljima, odlučite se za tu opciju.

Napravite dobru plejlistu

Slušanje muzike je odličan način da se ubacite u potrebno raspoloženje i povećanje energije za vaš trening. Ovo vam takođe pomaže i u vizualizaciji. Teško je ne poželeti da se pomerite ako imate neke sjajne pesme koje vam idu u slušalicama.

Pravilo 5 minuta

U dane kada vam je teško da vežbate, recite sebi da morate da vežbate samo pet minuta. Ako i dalje ne uživate ni nakon tih pet minuta, onda pokušajte sutra. Nekim danima to jednostavno ne osećate. Ovo nije velika količina vremena za koju biste mogli da otkrijete mnogo o sebi.

Pronađite aktivnosti u kojima uživate

Ovo je ključno kada je u pitanju motivacija za vežbanje jer se nikada nećete držati plana ili stila treninga ako ne uživate u vežbanju. Istražite različite vrste fizičkih aktivnosti kako biste pronašli one u kojima zaista uživate. Bilo da se radi o plivanju, planinarenju, plesu ili bavljenju sportom.

Motivacija za vežbanje: Hidrirajte se čim se probudite

Dehidracija može uticati na vašu želju da se krećete. Osećaj dehidracije će učiniti da se osećate usporeno sa malo energije i povećanom žudnjom. Popijte prvo vodu ujutro i tokom dana kako biste se osećali hidriranim i punim energije tokom treninga.

Nagradite sebe za vežbanje

Ovo će vam biti veoma poznato, ali može biti neverovatno efikasno da vas podigne. Pokušajte da uspostavite sistem nagrađivanja da biste podstakli svoje vežbe. Ovo može biti opuštajuća masaža, nova odeća za vežbanje, knjiga ili izlazak na kafu.

 

Izvor slike: Jelena Stanojkovic/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate