1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Vazdušaste palačinke sa kefirom:...

Vazdušaste palačinke sa kefirom: Tako su nežne da se tope u ustima

12. март 2024.

| Snežana Vranić
Jednostavan recept za savršen ukus..

Vazdušaste palačinke sa kefirom su nešto što morate da isprobate. Njihova tekstura je tako lagana, a idu savršeno i uz slatke i uz slane ukuse.

Palačinke po ovom receptu su veoma nežne i tope se u ustima. Pošto nisu jako slatke, njih možete kombinovati i sa slatkim i sa slanim ukusima. Sa druge strane, možete ih poslužiti uz šta god poželite. Priprema je veoma jednostavna, pa sve što vam treba je malo sastojaka i malo vremena.

Vazdušaste palačinke sa kefirom ne padaju teško na stomak

Palačinke sa kefirom imaju dugu istoriju u ruskoj kuhinji. Kefir je poznat po svojim korisnim svojstvima i lakoći apsorpcije. To čini palačinke na bazi kefira veoma nežnim, prozračnim i prijatnog ukusa. Nakon njih nećete osećati težinu u stomaku, a dobro se slažu sa bilo kojim punjenjem.

Osim toga, kefir je bogat proteinima što će doprineti da se osećate sito, a osim toga on sadrži bakterije koje podržavaju zdravlje probavnog sistema. Sa druge strane, jaja i brašno sadrže niz vitamina i minerala koje svakako pozitivno utiču na naš organizam.

Recept za vazdušaste palačinke sa kefirom

Sastojci:

  • 400 ml kefira (3,2% masti)
  • 320 g brašna
  • 3 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike biljnog ulja
  • kašikica soli
  • pola kašikice praška za pecivo

Priprema:

  • U dubokoj posudi pomešajte jaja, šećer i so. Mešajte dok smesa ne postane glatka.
  • Dodajte kefir koji je prethodno zagrejan na sobnoj temperaturi i ponovo izmešajte.
  • Postepeno dodavajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pevico ili sodom. Mešajte dok smesa ne bude glatka i bez grudvica.
  • Dodajte kašičicu biljnog ulja da poboljšate teksturu.
  • Dodajte prašak za pecivo i ponovo zamešajte testo. Potom pokrijte posudu peškirom ili filmom i ostavide da odstoji 20-30 minuta.
  • Zagrejte tiganj sa malo ulja. Pecite palačinke dok ne porumene sa obe strane.

Evo ga još jedan primer recepta:

Prijatno!

Izvor slike: ElenaBoronina/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate