![cimet](https://marieclaire.rs/wp-content/uploads/2024/01/cimet-pexels-ylanite-koppens-5564400-320x205.jpg)
Da li zaista dodavanje cimeta u čaj ili kafu blagotvorno utiče na čitav organizam?
Da li ste se ikada zapitali koji su benefiti cimeta na zdravlje?
10. фебруар 2024.
| Snežana VranićOvaj napitak je toliko popularan da se svi pitamo kako se pravi espresso martini da bismo mogli da ga pijemo u svakoj uzbudljivoj prilici.
Ovo je jedan od najpopularnijih koktela, a lako ga možete napraviti kod kuće. Ovaj koktel oduševljava kremastom teksturom i dekadentnim ukusom kafe. Ovih nekoliko recepata vam mogu pomoći da napravite savršeni espresso martini.
Sveža porcija espresa je ključna da bi ovaj napitak bio ukusan, a potrebno je dodatu mu votku, liker od kafe i puno leda. Piće ukrasite sa tri espresso zrna koja predstavljaju zdravlje, bogatsko i sreću. Pomešajte 60 ml Belvedere votke, 20 ml likera od kafe i jednu čašicu espresso kafe.
Ukoliko nemate pristup svežem espresu kod kuće, isprobajte recept koji se oslanja na hladnu kafu. Dodavanje nota kokosa i vanila će mu dodati tropski ukus. Treba vam 45 ml kokosovog ruma, 30 ml kafe i 20 ml vanilinog sirupa. Promućkajte sve sastojke zajedno sa ledom i procedite u čašu za martini.
Još jedna zabavna igra sa ukusima jeste da votku zamenite sa irskim viskijem. Uzmite 45 ml irskog viskija, i po 15 ml ohlađenog espressa, likera od kafe i amara. Možete staviti tri zrna kafe kao ukras. Dodajte sastojke u šejker za koktele sa ledom i protresite. Procedite u kupe čašu i ukrasite sa tri zrna kafe.
Ako želite da poboljšate zanimljiv ukus espresso martinija, pravljenje sopstvenog sirupa može podići koktel na sledeći nivo. Treba vam 45 ml votke, 20 ml espresa i 20 ml sirupa od đumbira. Da biste napravili ovaj sirup u šerpu stavite 55 g svežeg rendanog đumbira, toliko cimeta i 30 gr paste od vanile. Sve prokuvajte uz često mešanje. Ostavite da se krčka 15 minuta i kada se ohladi čuvajte u tegli.
Za koktel dodajte sve sastojke u šejker sa ledom i snažno protresite. Dvostruko procedite u ohlađenu čašu za martini.
Dok se votka stapa sa ukusom kafe espreso martinija, stari rum će doneti i aromu vanile. Uzmite po 30 ml ruma, likera od kafe, espressa i 15 ml jednostavnog sirupa. Sipajte sve sastojke u šejker za koktele i protresite sa ledom. Potom procedite u ohlađenu kupe čašu i ukrasite zrnima kafe.
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor slike: bhofack2/GettyImagesPlus
Da li ste se ikada zapitali koji su benefiti cimeta na zdravlje?
Isprobajte već sutra!
Evo gde treba da idete...
Lokalni ukusi koje ne smete propustiti...
Spoj neobičnih ukusa je svakako privukao pažnju..
I ko je poneo ovu titulu?
Sa ovim receptom ćete sigurno uživati u mekoći...
Ako volite piletinu iz rerne, sigurno želite da znate kako da ona bude savršeno meka...
Nežna tekstura i savršen ukus...