1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Kako se pravi espresso...

Kako se pravi espresso martini: 5 načina za pravljenje ukusnog pića

10. фебруар 2024.

| Snežana Vranić
Napravite ukusno piće kod kuće..

Ovaj napitak je toliko popularan da se svi pitamo kako se pravi espresso martini da bismo mogli da ga pijemo u svakoj uzbudljivoj prilici.

Ovo je jedan od najpopularnijih koktela, a lako ga možete napraviti kod kuće. Ovaj koktel oduševljava kremastom teksturom i dekadentnim ukusom kafe. Ovih nekoliko recepata vam mogu pomoći da napravite savršeni espresso martini.

Kako se pravi espresso martini?

Klasični espresso martini

Sveža porcija espresa je ključna da bi ovaj napitak bio ukusan, a potrebno je dodatu mu votku, liker od kafe i puno leda. Piće ukrasite sa tri espresso zrna koja predstavljaju zdravlje, bogatsko i sreću. Pomešajte 60 ml Belvedere votke, 20 ml likera od kafe i jednu čašicu espresso kafe.

Kako se pravi espresso martini sa kremastom penom?

Ukoliko nemate pristup svežem espresu kod kuće, isprobajte recept koji se oslanja na hladnu kafu. Dodavanje nota kokosa i vanila će mu dodati tropski ukus. Treba vam 45 ml kokosovog ruma, 30 ml kafe i 20 ml vanilinog sirupa. Promućkajte sve sastojke zajedno sa ledom i procedite u čašu za martini.

Irski viski espresso martini

Još jedna zabavna igra sa ukusima jeste da votku zamenite sa irskim viskijem. Uzmite 45 ml irskog viskija, i po 15 ml ohlađenog espressa, likera od kafe i amara. Možete staviti tri zrna kafe kao ukras. Dodajte sastojke u šejker za koktele sa ledom i protresite. Procedite u kupe čašu i ukrasite sa tri zrna kafe.

Kako se pravi espresso martini sa đumbirom?

Ako želite da poboljšate zanimljiv ukus espresso martinija, pravljenje sopstvenog sirupa može podići koktel na sledeći nivo. Treba vam 45 ml votke, 20 ml espresa i  20 ml sirupa od đumbira. Da biste napravili ovaj sirup u šerpu stavite 55 g svežeg rendanog đumbira, toliko cimeta i 30 gr paste od vanile. Sve prokuvajte uz često mešanje. Ostavite da se krčka 15 minuta i kada se ohladi čuvajte u tegli.

Za koktel dodajte sve sastojke u šejker sa ledom i snažno protresite. Dvostruko procedite u ohlađenu čašu za martini.

Espresso rumtini

Dok se votka stapa sa ukusom kafe espreso martinija, stari rum će doneti i aromu vanile. Uzmite po 30 ml ruma, likera od kafe, espressa i 15 ml jednostavnog sirupa. Sipajte sve sastojke u šejker za koktele i protresite sa ledom. Potom procedite u ohlađenu kupe čašu i ukrasite zrnima kafe.

Izvor slike: bhofack2/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate