1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Recept za francuski martini:...

Recept za francuski martini: Bezvremenski klasik koji osvaja ukusom

13. април 2024.

| Snežana Vranić
A priprema ne može biti lakša...

Francuski martini je bezvremenski klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Ovo šik i sofisticirano piće nije samo koktel, to je iskustvo. A recept za francuski martini ne može biti jednostavniji.

Sa svojom baršunastom mešavinom votke, Chambord-a i kapljicom soka od ananasa, ovaj martini je savršena fuzija slatkog i kiselog. Čaša francuskog martini koktela, ukrašena bobicama na štapiću, dodatno uveličava njegovu privlačnost.

Odakle potiče recept za francuski martini?

Francuski martini se prvi put pojavio na sceni Njujorka kasnih 1980-ih. Vlasnik restorana i bara, Keith McNalli, prvo ga je poslužio u jednom od svojih objekata. Ime „francuski“ ne odnosi se na njegovo poreklo, već na liker Chambord na listi sastojaka.

Kako se priprema francuski martini?

Za pripremu klasičnog francuskog martinija potrebno je samo četiri sastojka: votka, sok od ananasa, liker od maline Chambord i led. Proces je jednostavan: mešanje svih sastojaka u šejkeru, snažno mućkanje u šejku 5 do 8 sekundi, proceđivanje i posluživanje u čašu za koktel.

Da li je bolje promućkati ga ili mešati?

Iako postoji debata o tome da li je bolje protresati ili mešati koktel, francuski martini dobija najbolji ukus kada se protrese. Mućkanje dodaje vazdušne mehuriće u smesu, stvarajući lepu penu.

Saveti i trikovi uz recept za francuski martini

Postoje neki trikovi koji mogu podići vaš francuski martini na viši nivo:

  • Dodajte prstohvat soli u piće za podizanje ukusa.
  • Ne stidite se snažnog mućkanja – ono dodaje penu i hladnoću.
  • Ohladite čašu i šejker i koristite kockice leda da biste izbegli razblaživanje pića.
  • Eksperimentišite sa ukrasima – od kriške limuna do svežeg voća, izbor je na vama.

Francuski martini je koktel koji će uvek priličiti svakoj prilici. Njegova slatko-kisela nota i elegantna pojava čine ga omiljenim među ljubiteljima koktela širom sveta. Neizostavan je deo svake koktelske liste i obavezan je za svakog koji želi da uživa u premijum koktelskoj avanturi.

Izvor slike: bLAZER76/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate