1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. 7 grešaka u uređenju...

7 grešaka u uređenju zbog kojih dom izgleda siromašno

21. април 2024.

| Snežana Vranić
Obavezno ih izbegavajte!

Greške u uređenju koje čine dom siromašnim mogu učiniti da vaš dom nema elegantnu i prefinjenu atmosferu koju želite.

Unutrašnjost nečijeg doma ocenjujemo prema celokupnom doživljaju. Ako su stvari rasturene po svuda, prostor prepun detalja, a zidovi ukrašeni bezukusnim dekoracijama, niko neće obratiti pažnju na vaše zlatne statue na policama ili antikvitetne suvenire iz različitih zemalja. Ali nedostatak stila nije jedini faktor koji može upropastiti ugođaj. Evo o čemu jer reč.

Greške u uređenju koje čine dom siromašnim

Previše dekorativnih detalja

Ne morate izlagati sve dekorativne predmete koje imate, čak iako su neki poprilično specifični. Previše dekora, ramova za slike, jastuka ili drugih malih predmeta može napraviti vizuelni haos. Bolje je istaknuti nekoliko najdražih suvenira na policama, nego sve odjednom.

Loše osvetljenje

Loše osvetljenje može upropastiti opšti izgled interijera. Raznovrsni izvori osvetljenja, kao što su tavanski osvetljivači, stone lampe i osvetljenje na zidu ili podu, stvaraju udobnu atmosferu.

Boje u disbalansu

Izbor jakih ili nespojivih boja u enterijeru može stvoriti vizuelni disbalans. Harmonične boje treba koristiti u razumnim proporcijama. Dakle, odlučite se za samo nekoliko određenih tonova i nijansi i držite se njih.

Pogrešne dimenzije nameštaja

Preveliki ili premali nameštaj može narušiti balans enterijera. Treba uzeti u obzir dimenzije prostorije pre kupovine bilo kakvog nameštaja. U suprotnom, preveliki nameštaj može pojesti sav prostor.

Greške u uređenju koje čine dom siromašnim: Loš odabir tekstila

Neumesni tekstilni elementi, kao što su zavese, tepisi ili komplikovani tekstilni elementi na na nameštaju, mogu narušiti harmoniju prostorije. Tekstil je itekako važan za atmosferu celog prostora.

Odsustvo sistema za skladištenje

Bespotrebni predmeti mogu kreirati vizuelnu buku. Proleće je savršeno vreme za rasčišćavanje. Pored toga, treba razmisliti o sistemima za skladištenje, kao što su organizatori i fioke.

Nesavršeno izvedeni radovi

Neravnie linije između pločica ili tapeta, neuravnoteženi uglovi zidova i neuredno izrađeni otvori za prekidače mogu upropastiti opšti doživljaj interijera. Kontrola izvođenja radova i angažovanje kvalifikovanih specijalista je neophodno.

Izvor slike: brizmaker/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate