Da li biste mogle da zamislite svet mode bez 6 stvarčica Koko Šanel?

17. novembra 2023.

| Jelena Mladenović
Da nije bilo njene mašte i kreatvnosti moda bi danas otišla u drugom pravcu

Koko Šanel je promenila svet mode i tu činjenica nema potrebe dokazivati

Elegantan, revolucionaran, originalan, oslobađajući i odmah prepoznatljiv. Ima toliko prideva koji su bili stvoreni za odeću koju je dizajnirala Koko Šanel 1920-ih, 30-ih, 50-ih, 60-ih i 70-ih.

Da li biste mogle da zamislite svet bez ovih šest inovacija Koko Šanel?

1. Mala crna haljina

Da, drugi dizajneri su kreirali crne haljine, ali Šanelova je bila drugačija. Vogue je , na primer, nazvao Šanelove crne haljine iz 1926. Fordom mode. Do tada su žene za svaku priliku birale različite stilove haljina, ali ih je sve zamenila „mala crna haljina”.

Mislili ste da mala crna haljina svima stoji… Zbog modnog duela Ane Stanić i Maje Nikolić mreže su se usijale

Kada je u svetu bilo prisutno „preterano oblačenje“, Koko Šanel je koristila moć obuzdavanja. Pored toga, haljina je ostala popularna tokom Velike depresije i Drugog svetskog rata, naročito posle njega, kada su žene u to vreme mogle sebi da prišute samo mali komad odeće.

Naravno, u Holivudu je „mala crna haljina” i dan danas broj jedan, jer su mnoge dame iz šoubiza shvatile da doslovno ide uz sve.

Ekonomske krize promenili su se u poslednjih 100 godina, ali odeća koju je izmislila Koko Šanel nije izgubila na svojoj popularnosti.

2. Broševi i bižuterija

Pomislite samo da su pre 90-100 godina aristokrate živele na potpuno drugačiji način. Njihovi trezori bili su ispunjeni tijarama i skupim nakitom koji nisu hteli da zamene.

Ali Šanel je imala dramatične, elegantne barokne, ali moderne sitnice koje su privukle i pažnju plemića i običnog sveta.

U njegovoj kolekciji predstavljenoj 1932. godine, biseri su predstavljeni kao moderni i seksi.

3. Lakoća i sloboda

Možemo zahvaliti Koko Šanel što je sportski, elegantan i lak izgled učinila modernim. Ali modna dizanerka nije želela samo da uvede novi komad odeće u modu, već i smisao za život.

Koko Šanel je zauvek promenila svet mode

Želeo je da se žene poštuju sebe i odišu samopouzdanjem u kompletima koji su se tada smatrali ekscentričnim.

4. Odelo od tvida

Kada je Koko Šanel bila ljubavnica vojvode od Vesminstera , on ju je upoznao sa vlasnikom seoske radionice za tkanje tvida. Godine 1928. modni dizajner je počeo da eksperimentiše sa materijalom, koji se ranije koristio samo za sportsku odeću.

Tako su nastali bukle kostimi, koji su u početku rađeni uglavnom u nijansama bež, a kasnije su se pojavile i braon, plave i roze verzije.

Kratki blejzeri i suknje do kolena ili ispod kolena bili su kostima koji su pratili liniju tela. Kostim postao je omiljeni princeze Grejs od Monaka, ali je volela da ga nosi i Džeki Kenedi.

Spektakularna izložba u Londonu posvećena Koko Šanel opravdala sva očekivanja (foto)

Kada je Karl Lagerfeld ponovo zamislio Šanelinu kultnu haljinu, on je takođe skratio nekoliko centimetara dužine suknji i blejzera.

5. Pleteni komadi sa elastinom

Dugo vremena, elastični materijal se koristio samo za muško donje rublje, sve dok Koko Šanel ovo nije promenila. Njegova odeća od ovog materijala proizvodila se relativno jeftino, pa su to mogli da priušte i oni koji nisu mogli da potroše mnogo novca na elegantniji izgled.

6. Dvobojne cipele

Godine 1957. Koko Šanel uvodi cipele u svoju kolekciju, koje su se sastojale od dve boje, imale su petu srednje visine i mogle su da se vežu za skočni zglob malim kaišem.

Šanel je dizajnirao cipele tako da savršeno odgovaraju odelima od tvida, tako da su kupci mogli da kupe dva proizvoda odjednom. Koko Šanel je rekla da su četiri para cipela dovoljna da se obuče za svaku priliku.

Iako su se dvobojne cipele tokom vremena dosta promenile, one nikada nisu izašle iz mode.

Izvor slike: Youtube/INA Stars