1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Spektakularna izložba u Londonu...

Spektakularna izložba u Londonu posvećena Koko Šanel opravdala sva očekivanja (foto)

16. октобар 2023.

| Stana Luković
U slavnom muzeju Victoria and Albert Museum u Londonu otvorena je izložba "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto"

Blejzeri i odela od tvida, prugaste košulje u kombinaciji sa širokim pantalonama, biserne ogrlice i detalji i mala crna haljina su modni „izmišljotine” na kojima će svet zauvek moći da zahvali jednoj i jedinoj Gabrijel Šanel.

Majstorska izložba Chanel u Londonu ovih je dana otvorila svoja vrata posetiocima, a hrvatska redakcija portala Hello! Croatia je jedini medij koji je imao čast da dobije ekskluzivni poziv od modne kuće Šanel.

Izložba pod nazivom „Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto“ posvećena je svim fazama života i rada najpoznatije modne kreatorke svih vremena, a sa velikim zadovoljstvom smo otišli ​​u London, koji je organizovao prvu britansku izložbu sa originalno osmišljenim eksponatima do same Mademoiselle Coco.

šanel izložba u Londonu

Chanel Press / Nikola Grbin

Šanel izložba u Londonu je sve o čemu smo se nadali i više od toga

Čim smo zakoračili u legendarni muzej, postalo je jasno da ćemo u narednih sat vremena uroniti u bajku koja je ispisala istoriju mode. Šanel izložba u Londonu prati život i rad Gabrijele Šanel od otvaranja njenog prvog butika u Parizu 1910. do njene poslednje kolekcije, koja je prikazana 1971. godine.

Šanel izložba

Chanel Press

Iz prethodne posete stanu Koko Šanel u Parizu, u ulici Kambon 31, već smo dobro znali da je moćna, ali i krhka Gabrijel Šanel veliki perfekcionista, ali da uživo vidimo njenu veliku želju za savršenstvom, pretočenu u haljine i kostime koji imaju postati vrhunski simbol stila među ženama širom sveta, zaista je nešto posebno.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nick Joseph Grbin (@nick_februar)

Izložba „Gabrijel Šanel. Modni manifest“ prvi put je postavljen u Parizu 2020. godine, a u London je stigao obogaćen sa više od 100 novih komada.

Među najstarijim eksponatima izdvajaju se kreacije koje je predstavila svetu 1916. i 1917. godine, originalni kostimi koje je Gabrijel Šanel dizajnirala za balet ruske produkcije „Le Train Bleu” 1924. godine, tamnocrvena haljina iz 1935. i berba kupaći kostimi sa dugim košuljama i šortsovima iz sredine dvadesetih.

Kostimi od tvida iz svih perioda njenog stvaranja izgledaju još luksuznije na lutkama, a večernje haljine koje nose mnoge poznate ličnosti na filmovima, na snimanjima ili na crvenom tepihu zaista izgledaju kao vrhunska remek-dela koja pripadaju muzeju, tako da svako može videti ih.mogao da se divim.

Šanel izložba – Kultni parfem dobio svoj prostor

Jedan prostor u muzeju je posebno rezervisan za legendarni parfem Chanel No 5, koji je Gabrijela objavila 1921. godine, a koji je sama reklamirala u prvoj reklami u Harper’s Bazaar-u. Danas se taj parfem može smatrati izborom za ozbiljnije dame, ali kada ga je izbacila na tržište Koko je bila veoma progresivna.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nick Joseph Grbin (@nick_februar)

U to vreme se smatralo da ugledne dame nikada neće nositi mirisne note iz cvetnog vrta, koje je koristila za kreiranje ovog klasika, već da su takvi parfemi rezervisani za prostitutke.

Gabrijel je želela da svojim parfemom privuče flapper girls, odnosno kul mladu generaciju, pa je ignorisala sve savete i napravila parfem koji je zauvek promenio pravila igre. Nakon što je, godinama kasnije, Merilin Monro izjavila da ide u krevet sa samo nekoliko kapi Chanel No 5, njena popularnost je porasla do zvezdanih visina.

Kada vidite pred sobom neverovatan modni opus vizionarke koja je u žensku modu uvela koncept moći, neverovatno je zamisliti sa kakvom strašću je stvarala tokom svog života, a ako se pitate koliko je imala godina kada je otvorila njen prvi butik, odgovor je 27.

Sa 27 godina, Gabrijel Šanel, koja se školovala u strogoj katoličkoj školi (uniforma časnih sestara kasnije je poslužila kao inspiracija za mnoge njene kreacije), shvatila je da želi da uradi nešto veliko i važno u svom životu. Uz finansijsku pomoć udvarača, otvorila je butik u ulici Kambon 21 u Parizu, koji je prvobitno prodavao šešire.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nick Joseph Grbin (@nick_februar)

Glamurozan i ženstven stil osvojio je srca imućnih dama i poznatih francuskih glumica, a kada je počela da prodaje odeću, glas o neverovatnoj krojači po imenu Gabrijel Šanel ubrzo se proširio svetom.

Šanel izložba u Londonu prikazuje ne samo modu, već i snove slavne Koko

Zaista bogata i glamurozna izložba „Gabrijel Šanel. Modni manifest“ prikazuje ne samo modu, već i život dizajnera, ljubavne priče, snove, strahove i srećne trenutke, duboko utkane u svaki izloženi komad.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nick Joseph Grbin (@nick_februar)

Naizgled odlučna i snažna, a u stvari krajnje krhka, romantična i sujeverna, Koko Šanel je crpila izvor iz stvarnog života, pa u mnogim njenim radovima možemo videti elemente iz detinjstva, sa putovanja, simbolike u koju je snažno verovala ( broj 5 za nju je bio posebno važan), njene omiljene kamelije koje joj je poklonio najvažniji muškarac u njenom životu i njena neprežaljena ljubav – Boi Chapel. Ako niste znali, legendarna torbica Chanel Boi dobila je ime po njemu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nick Joseph Grbin (@nick_februar)

Ukoliko se do 25. februara 2024. nađete u Londonu, preporučujemo da svakako posetite ovaj modni spektakl!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nick Joseph Grbin (@nick_februar)

Izvor slike: Chanel Press

Nastavite da čitate