1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Kako su nastali poznati...

Kako su nastali poznati parfemi: Chanel N°5, Light Blue, Shalimar

13. јануар 2023.

| Snežana Vranić
Samo mali broj parfema izdržao je test vremena

Stvaranje parfema može da traje mesecima kombinovanjem raznih hemijskih sastojaka, a nekad igrom slučaja dobijemo savršeni omamljujući miris. Međutim, mali broj parfema može da izdrži test vremena. U tome su uspeli samo već poznati parfemi.

Poznati parfemi: Chanel N°5

Za nastanak ovog parfema zaslužna je Coco Chanel (Koko Šanel). Ona je sa ruskim velikim knezom Dmitrijem Pavlovičem Romanovim (Дмитрий Павлович), otputovala u Monte Karlo 1921. godine. Tamo je upoznala dva prijatelja umetnika i u razgovoru sa njima se javila ideja o lansiranju Chanel parfema. Ubrzo potom, Coco je zamolila parfimera-hemičara Ernesta Beaux-a da stvori miris koji će najbolje predstavljati miris žene. Tada su postojale dve kategorije mirisa: pačuli sa cvetnim mirisima za ugledne žene i sa životnjiskim notama za žene raspuštenog morala. Beaux je mesecima stvarao miris od 80 različitih sastojaka.

 

Poznati parfemi: Dolce & Gabbana Light Blue

Za ovaj parfem, inspiracija je bila Sicilija što je ujedno i dom dua Dolce & Gabbana. on je lansiran 2001, a stvorio ga je Olivier Cresp sa karkterističnim notama jabuke, limuna i šume. Parfem je sada sinonim za lagani luksuz i nosilac je mnogih prestižnih nagrada. Čak je izložen na izložbi Muzeja umetnosti i dizajna u Njujorku i tamo dobio titulu jednog od najvažnijeg mirisa veka. Kada su u pitanju poznati parfemi,

Poznati parfemi: Guerlain Shalimar

Za ovaj parfem inspiracija je potekla iz „Hiljadu i jedne noći“ Tačnije, Jacques Guerlain (Žak Gerlen) pročitao je ljubavnu priču Shah Hahana i Mumtaz Mahal i odlučio da romantiku oživi u mirisu. Shalimar je naziv dobio po istorijskim vrtovima u priči, a lansiran je 1925. godine kao prvi orijentalni miris. Bočica je u obliku indijskih fontana, a sadrži egzotične arome citrusa, vanile, irisa i tonke. Miris je nastao tako što je Guerlain, u svoj prethodni miris Jicki iz 1889. godine, sipao bočicu sintetičkog jedinjenja etil vanilina.

Obično kada kupujemo parfeme, ne razmišljamo o njihovom poreklu. Ipak, poznati parfemi mogu da se pohvale zanimljivim pričama koje će učiniti da još više uživamo u njihovim mirisima.

Preuzeto sa: marieclaire.hu

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Pinterest