1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Neuništiva Naomi Kembel iskreno...

Neuništiva Naomi Kembel iskreno o borbi sa porocima: Ubijala sam samu sebe i jako je bolelo

26. септембар 2023.

| Snežana Ilić
Slavna manekenka otvorila dušu i progovorila o zavisnosti od kokaina

Prvu naslovnu stranu snimila je kada je imala samo šesnaest godina, stavivši svima do znanja da posle nje lice modne industrije više neće biti isto.

Tokom tri i po decenije otvarala je i zatvarala revije čuvenih dizajnera, krasila editorijale i muzičke spotove, bila zvezda skandala, nekoliko puta završavala na sudu, umalo i u zatvoru, za kaznu skupljala smeće po parkovima, objavila biografiju u kojoj je opisala većinu nabrojanih događaja i, posle svega toga, i uprkos svemu tome, ostala na postolju kao jedna od najslikanijih žena svih vremena.

Naomi Kembel

Photo by Theo Wargo/Getty Images

Naomi Kembel napravila je revoluciju u svetu mode kada je postala prva tamnoputa manekenka koja se pojavila na naslovnoj strani magazina Vogue, i to francuskog izdanja iz 1987. I od tada nije stala. Kao perpetuum mobile.

Naomi Kembel

Photo by Giuseppe Cacace/Getty Images

Izraz supermodel, iako tek kasnije osmišljen, od prvog dana joj savršeno pristaje – verovatno stvarno poseduje neke natprirodne moći čim je uspela toliko dugo da opstane u industriji koja je mnogima samlela i dušu i telo.

No, Crna pantera i dalje sigurno šeta pistama i usporava proces starenja, a neće pogrešiti ni oni koji smatraju da izgleda bolje nego ikad, iako je nedavno proslavila 53. rođendan.

I mirnija je nego ikad, mora se priznati. Ipak je sada majka. Nije otkrila na koji način je dobila dvoje dece, a nije ni važno. U jeku velikog povratka supermodela pridružila se koleginicama Sindi Kraford, Lindi Evanđelisti i Kristi Tarlington u rimejku kultne naslovne strane magazina „Vogue“ iz 1990. Mada, ako ćemo iskreno, Naomi nigde nije ni odlazila. Sve vreme je tu.

Linda Evanđelista je verovala da se kancer neće vratiti… Htela sam samo da živim

U dokumentarnoj seriji The Super Models legendarna manekenka je u segmentu vezanom za lične priče otkrila – svašta.
Priznala je, između ostalog, da je počela da uzima kokain kako bi se lakše nosila sa traumama iz detinjstva (odrasla je bez oca koji je napustio njenu majku kada je bila u drugom stanju) i sa smrću bliskog prijatelja, čuvenog kreatora Đanija Versaćea.

Naomi Kembel

Photo by Mike Coppola/Getty Images

– Nisam uvek pokazivala osećanja. Bila bih šokirana i uznemirena kada se nešto dogodi, tek kasnije bih se slomila. Tugu, koju sam držala u sebi, pokušavala sam da je izbrišem drogom.

– Zavisnost je stvarno jedna užasna stvar. Poverujete da će vam zalečiti rane, ali to se ne događa. S druge strane, može da izazove ogroman strah, pritisak i agresiju.

Najlepše žene devedesetih vraćaju se u igru i ponovo osvajaju svet (video)

Na lečenje je otišla nakon što se 1999. godine srušila na jednom snimanju.
– Ubijala sam samu sebe i bilo je jako bolno. Odlazak na rehabilitaciju je jedna od najboljih stvari koje sam uradila. Zastrašujuće je bilo pogledati se u ogledalo. Trebalo mi je mnogo vremena da se s tim uhvatim u koštac. Ako danas te stvari isplivaju na površinu, imam alate koji će mi pomoći da ih popravim.

Naomi Kembel

Photo by Theo Wargo/Getty Images for Karl Lagerfeld

Sad je bar jasno šta je izazivalo bes zbog kojeg je često završavala na naslovnim stranama tabloida umesto prestižnih magazina. Sećamo se silnih optužbi za fizičko i psihičko zlostavljanje.

Njene žrtve bile su asistentkinje, spremačice, glumica koja je nosila istu haljinu, prolaznik koji ju je u prolazu fotografisao, policajac koji joj nije našao ukradenu torbu, osoblje hotela…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr .🧿Naomi Campbell (@naomi)

Zgodna Britanka častila ih je uvredama, pretnjama i šakama, tukla slušalicom telefona, gađala posuđem i ostalim stvarčicama koje bi joj se našle pod rukom. Mnogo noći provela je u pritvoru i bila osuđivana na društveno koristan rad. Da ne pominjemo burne ljubavne priče i aferu krvavi dijamanti.

Kristi Tarlington odoleva antiejdž izazovima i ponosno nosi svoje bore

No, kaubojski temperament uspela je da ukroti, a poroci koji su je umalo koštali slave i glave ostali su iza nje.

Zanosna Naomi i dalje ne odgovara na pitanja o privatnom životu, a ni novinari se ne usuđuju da ih postave jer dobro znaju da, pored karaktera, ima i tešku ruku, i da se nikad ne zna kada bi sve to ponovo moglo da dođe do izražaja.

Naomi Kembel

Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

Izvor slike: Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images for Victoria's Secret