1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Jednostavne tehnike za odmaranje...

Jednostavne tehnike za odmaranje očiju od računara

04. јануар 2024.

| Milena Jeremić
Istraživanja su pokazala da nam ove tehnike mogu pomoći da odmorimo oči od računara

Iako imaju dosta prednosti, savremene tehnologije su sa sobom donele i određene probleme.

Prema brojnim istraživanjima dug boravak ispred računara može uzrokovati deformaciju koja se naziva sindrom kompjuterskog vida.

tehnike za odmaranje očiju

Neki od simptoma ovog deformiteta su naprezanje očiju, opšti umor, bol u vratu i ramenima, suve oči i poteškoće u koncentraciji.

Često ustajete na levu nogu? Ovo može uticati na vaše raspoloženje

Verovatno ste već negde čuli da oko ni na koji način ne može da odredi žižnu daljinu kompjuterskih piksela zbog čega cilijarni mišić neprestano vibrira, bez ikakve svrhe.  Ova vrsta vizuelnog stresa može izazvati miopiju ili je pogoršati.

Kada čitamo ili radimo na računaru, ne zanima nas šta se nalazi u ostatku prostorije već neprestano zurimo u stvari koje nam se nalaze ”ispred nosa” što dovodi do „zamrznutog“ pogleda.

Prekomerna upotreba tog centralnog vida izaziva povećan očni pritisak, odnosno tečnost dospeva u oko brže nego što može da se osuši, postepeno stvarajući pritisak na optički nerv. Poznato ime za ovo stanje je glaukom.

Kako bismo sebi olakšali život i rizik smanjili na minimun treba svakodnevno da primenjujemo ove jednostavne tehnike za odmaranje očiju.

Jednostavne tehnike za odmaranje očiju

Prva tehnika vežbanja je osmišljena da poveća fleksibilnost i snagu mišića oko očiju i da im omogući da se lako kreću u svim pravcima.

Počinjemo tako što okrećemo oba oka u krug u isto vreme. Ako ovo predstavlja poteškoću, možete pratiti prst ispred očiju i zaokružiti ga, mada je bolje to učiniti bez ove pomoći.

tehnike za odmaranje očiju

cottonbro studio / pexels

Takođe, pomerajte oči levo-desno i gore-dole. Zatim zatvorite oči i slobodno zamislite da se i vaše oči vrte u krug, bez ikakvog naprezanja.

Nakon toga nastavite sa vežbom, ali sa zatvorenim kapcima. Ovo može biti teže, jer su pokreti tada mnogo ograničeniji.

Ne spavate noćima? Neouropsihijatar otkriva uzroke i kako se rešiti nesanice

Ove vežbe blokiraju centralni vid i stimulišu periferni vid za oba oka, bilo istovremeno ili pojedinačno.

Ukoliko primetite da se javljaju određeni simptomi kao što su gubitak vida na jednom ili oba oka, bol u oku, crvenilo oka ili kapaka, povrede oka, uočene promene na oku i kapcima, suvoća oka, najbolje rešenje je poseta oftalmologu.

Izvor slike: andrea piacquadio / pexels

Nastavite da čitate