1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Hajde da baš danas...

Hajde da baš danas imamo vremena za sebe

22. фебруар 2024.

| Miljana Momirović
Jedino što ne može da se odlaže za neko drugo vreme je briga o sebi.

Počni tu gde si, iskoristi šta imaš, uradi šta možeš.“ Ovaj citat slavnog američkog tenisera Artura Eša, po kome je nazvan glavni stadion na kompleksu US Opena, često se koristi kao motivaciona poruka da na putu ka bilo kom cilju treba prionuti na posao odmah, ne čekajući srećnije okolnosti. Međutim, danas je tempo života takav da mnogima trebaju podstrek i motivacija ne da bi bili produktivniji, već da bi – usporili.

Ako uhvatite sebe da veći deo dana provodite u petoj brzini, obavljajući samo ono što morate, a ne i ono što vam je stvarno potrebno, važno je da na trenutak zastanete i oslušnete sebe. Hronični umor, loš san i bezvoljnost samo su neki od simptoma kojima nam telo signalizira da mu treba pauza. Možete čekati da prođu, ali to je kao kada ignorišete upaljenu lampicu za motor u automobilu. Problem se neće rešiti sam od sebe, a postoji rizik da „pregorite“.

Zagospodarite svojim danom

Da vam se to ne bi desilo, nemojte odlagati aktivnosti kojima punite baterije pod izgovorom nemanja vremena. Vreme je dragoceni resurs kojim treba pažljivo raspolagati, ali često zaboravimo da sami biramo kako ćemo potrošiti svoja 24 sata. Na to nas još jednom podseća Grand kafa, uz prepoznatljivu poruku „Hajde da imamo vremena“ – za sebe, za trenutke opuštanja i uživanja, za sređivanje sopstvenih misi – i to već danas.

Hajde imamo vremena 2

Čak i ako vam se učini da nemate praznih termina, sigurno možete osloboditi barem pola sata za predah. Ugasite zvono na telefonu, odložite dogovor na koji ste pristali samo da biste udovoljili drugima, oslobodite se pritiska da morate biti najbolji roditelj, partner i drug.

A evo i predloga aktivnosti koje možete započeti već danas.

  • Šetnja u parku: Možda u blizini kuće ili posla imate park, šetalište oivičeno drvoredom ili lepo uređen kej. Čak i ako vam nije baš blizu, danas promenite rutu kojom se vraćate s posla. Provedite vreme u opuštenoj ili brzoj šetnji, u zavisnosti od toga šta vam više prija. Udahnite svež vazduh i pustite misli da slobodno lutaju.
  • Gimnastika kod kuće: Započnite dan jednostavnim vežbama poput onih koje smo radili na časovima fizičkog. Iako možda deluju kao poslednja stvar koju želite da radite kada ste umorni, vežbanje je moćan lek protiv stresa i iscrpljenosti. Neka cilj bude 30 minuta dnevno odjednom ili u kratkim, 10-minutnim intervalima.
  • Čitanje, podkast, sticanje novih znanja i veština: Umesto da predah u toku dana protraćite na telefonu proveravajući poruke, mejlove i društvene mreže, potrošite to vreme na neku od aktivnosti koja vas najviše ispunjava, ali istovremeno i širi vidike i znanja. Uz današnje dostupne aplikacije i tutorijale, možete čak i učiti strane jezike i to potpuno besplatno. Ne postoji bolji, a korisniji način da se opustite i pobegnete od svakodnevnog stresa.
  • Kafa bez žurbe: Neka pauza za uživanje u šoljici omiljene kafe postane vaše vreme za sređivanje misli i opuštanje, trenutak koji ste svesno podarili sebi. Nakon toga sve obaveze i rokovi deluju manje strašni i lakše savladivi.
  • Opuštajući ritual u kupatilu: Tuširanje svakome nepogrešivo prija i osvežava, pa zašto ovu dnevnu rutinu ne biste pretvorili u višesatni, opuštajući ritual u kadi? Osim toga što nepogrešivo oslobađa od emocionalnog i mentalnog stresa, dobra detoks kupka će osloboditi vaše telo i od štetnih materija. Nakon toga možete odvojiti još malo vremena i za negu lica i tako sebi prirediti kompletni tretman koji će vam sigurno povratiti energiju.

Zašto je važno naći vremena za sebe?

Briga o sebi nije luksuz, već neophodnost i nema veze sa sebičnošću. Ako ne slušamo sebe i ne brinemo o sopstvenim potrebama, rizikujemo da „proključamo“ jer pod pritiskom sve puca, pa tako pa tako i naš organizam kada ga preforsiramo.

Koliko god imali obaveza na poslu i kod kuće, važno je priznati da ne možete i, možda još bitnije, zapravo i ne morate sve. Poređajte zadatke prema važnosti, a one koji nisu bitni jednostavno precrtajte ili odložite za neko drugo vreme.

Jedino što ne može da se odlaže za neko drugo vreme zapravo je briga o sebi.

Hajde imamo vremena 1

Počnite tu gde ste sada, sa onim što imate, uradite šta možete. Grand kafa vam poručuje da je početak onog trenutka kada vi odlučite da zaista nešto promenite.

Izvor slike: PR

Nastavite da čitate