1. Home
 2. /
 3. Lifestyle
 4. /
 5. Report
 6. /
 7. Kada je vreme da...

Kada je vreme da date otkaz

19. фебруар 2024.

| Ranka Bulatović
Koji su to znaci da bi otkaz na poslu mogao biti dobar potez za vas i kako to sprovesti u delo

Prekovremeni rad i manjak slobodnog vremena utiče na sve aspekte života i ostavlja posledice. Kada je vreme da date otkaz?

Karijera, porodica, prijateljstva… Pritisak da svaki aspekt našeg života izgleda besprekorno nikada nije bio veći. I uopšte nije čudo što ogroman broj ljudi razmišlja o otkazu, čak i oni koji imaju veoma uspešne karijere. Kada je vreme da se podvuče crta, da otkaz i krene novim putem? I kako to sprovesti u delo?

Kada je vreme da date otkaz: Kad je dosta?

Mnogi kažu da im je „prekipelo“ i da više ne mogu, i ne žele, da sve svoje vreme posvećuju samo poslu. Iscrpljeni su, nesrećni, provode malo vremena s porodicom (ili nisu ni stigli da formiraju porodicu baš zbog karijere) i sve više uviđaju besmisao takvog načina života. Ali, šta raditi sa strahom. Sve ove ljude muče teška pitanja: Pitanja kao što su: Od čega ću živeti? Da li ću uspeti da nađem bolji posao? Koliko je bezbedno da se upustim u preduzetničke vode (nažalost, statistike kažu da najveći broj start up-ova propadne)?

Oni koji su se odlučili na otkaz i prošli kroz to iskustvo, kažu da im je pomogao odgovor na „Šta zaista želim od života “ (odgovor: da radim, provodim vreme sa prijateljima i mužem, uživam sa svojom…). To je pitanje koje se vrzma po glavi ogromnog broja žena „milenijalaca“ koje su pod stresom, kao odgovor na pritisak da budu stalno „digitalno uključene“, dok razlika u platama polova odbija da se smanji, očekivanja poslodavaca i klijenata rastu, a rente rastu. .

„Naporni rad je nekada bio norma – čak i hvalisanje“, kaže kvalifikovani klinički psiholog dr Džesami Hiberd. „Ali primetila sam promenu. Žene počinju da shvataju da ubijanje sebe zbog toga jednostavno nije dovoljno dobar razlog. U svojoj knjizi Drop The Ball: Achieving More by Doing Less, Tiffani Dufu iznosi argumente za odustajanje. Ne kao znak poraza, već kao korak ka većem ispunjenju u svakom aspektu  života.“

Dufu je član lansirnog tima Lean In-a i glavni rukovodilac u Levo-u, najbrže rastućoj milenijumskoj profesionalnoj mreži. Nakon što je shvatila da više ne može da radi sve što treba, kaže da je naučila da prihvati nesavršenost, da preispita svoja očekivanja od sebe i da smanji svoju listu obaveza kako bi postigla bogat, smislen život.

Pod većim smo pritiskom nego ikada

Otkaz ili „puštanje ne znači potpuno odustajanje“, objašnjava Phanella Maiall Fine, izvršni trener, konsultant za razvoj i suosnivač Step Up Cluba, koji pomaže ženama da napreduju u svojim karijerama. Umesto toga, radi se o redefinisanju našeg pristupa. „Znamo da žene imaju složenije putanje karijere i širu, nijansiraniju definiciju uspeha od većine muškaraca“, objašnjava ona.

„Mi pridajemo vrednost dostignućima, težnji ka strasti, poštovanju i stvaranju razlike. Izgaranje, anksioznost i nedostatak ličnog života su se prihvatali kao nusproizvodi uspešne karijere, ali to se menja. Pod većim smo pritiskom nego ikada, i mnogi od nas govore: ‘Ne mogu ovo više’.

„Rad na pogrešan način može izazvati hronični stres“, objašnjava dr Hiberd . „Ovo može dovesti do anksioznosti i depresije, i narušiti samopoštovanje.“ Znakovi na koje treba da obratite pažnju su: strah od posla, povećana osetljivost, osećaj anksioznosti, razdražljivost, loše raspoloženje ili osećaj nesposobnosti da se nosite sa svakodnevnim obavezama. Manje energije i motivacije i nesposobnost da se bavite drugim delovima svog života (kao što je viđanje sa prijateljima), takođe su znaci upozorenja.“

Da biste krenuli napred, dr Hiberd savetuje: „Napravite korak unazad da biste stekli perspektivu. Možda samo treba da imate slobodan dan i date sebi vremena da razmislite. Razgovarajte o stvarima sa nekim kome verujete. Pogledajte sve zahteve u vašem životu, i spoljašnje i unutrašnje, i pitajte ‘Može li se nešto od ovoga promeniti?’ Često je pritisak koji sami sebi stvaramo taj koji stvara stres.“ Razmislite šta vam je važno – da li se vaše vrednosti poklapaju sa načinom na koji živite svoj život? Konačno, dajte sebi vremensko ograničenje: „ako se stvari ne promene do (navedite datum), onda ću učiniti (navedite šta tačno).

Odustajanje: Kada je vreme da date otkaz?

Izvršni trener i suosnivač Step Up Cluba Phanella Maiall Fine otkriva kako da otkrijete da li je stvarno došao trenutak da date otkaz – i kako da odustanete:

 • Osećate se odvojeno od posla, nemate motivaciju koju ste nekada imali i slabije obavljate svoj posao.
 • Opšti osećaj iscrpljenosti – bilo fizičke ili mentalne – u većini dana.
 • Poteškoće sa koncentracijom ili problemi sa prisećanjem stvari koje biste inače zapamtili.
 • Više svađa ili manje komunikacije, kako sa partnerom, tako i u drugim odnosima – kod kuće i na poslu.
 • Teško zaspite ii se često budite tokom noći. Ne možete da isključite opsesivne misli (konstantna ruminacija).
 • Okretanje nezdravim strategijama suočavanja sa stvarnošću, kao što je svakodnevno konzumiranje alkohola.

Ili prvo uradite sledeće…

 1. Preuzmite kontrolu i održavajte ravnotežu između posla i privatnog života.
 2. Napustite kancelariju na vreme i ne razmišljajte o poslu do sutradan (nema proveravanja mejlova i odgovaranja na viver poruke).
 3. Odvojite vreme za aktivnu pauzu. Pokazalo se da napuštanje svog stola i izlazak na svež vazduh u vreme ručka ili sredinom popodneva smanjuje stres.
 4. Šetnja od samo 20 minuta napraviće veliku razliku. Pronađite obližnji park ili otvoreni prostor i obratite pažnju na drveće i zelenilo.
 5. Ako ste izašli na pauzu s koleginicom (kolegom), razgovarajte o svemu, samo ne o poslu.
 6. Možda zvuči nelogično, ali kada ste iscrpljeni i u stisci sa vremenom, bavljenje hobijem može vam pomoći da se oslobodite stresa. Imaćete jasniji pogled na problem koji vas muči.
 7. Vodite računa i o mentalnom i o fizičkom zdravlju. Ako ne možete sami da se nosite sa svakodnenvim problemima, obratite se psihologu ili psihoterapeutu.
 8. Pokušajte da pričate o tome kako se osećate. Možda je i vaš šef pod pritiskom i nije svestan koliko su stvari loše za vas. Promena raspodele zadataka ili načina na koji vaš tim komunicira, možda je sve što je potrebno.

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: PeopleImages/gettyimages.com

Nastavite da čitate