1. Home
 2. /
 3. Lifestyle
 4. /
 5. Psychology
 6. /
 7. Šta je digitalni detoks...

Šta je digitalni detoks i zašto je važan?

09. фебруар 2024.

| Snežana Vranić
Odmor od telefona bi svima dobro došao...

Digitalna era donela je i promene u ljudskom ponašanju. Kako društvene mreže i korišćenje telefona mogu da negativno utiču na nas, povremeno nam je potreban digitalni detoks.

Jasno je da prekomerna upotreba telefona utiče na psihu i stvara zavisnost. Ovo je zastupljeno u svim starosnim grupama, a ponajviše kod mladih. Upravo zbog toga bi trebalo da se odlučimo na digitalni detoks koji će pozitivno uticati na naše zdravlje.

Šta je digitalni detoks?

Digitalni detoks znači da se čovek stavlja ispred tehnologije. Često ovakav način života može da učini da osoba oseća anksiozno ili kao da propušta važan deo života i u redu je da se tako osećate.  Međutim, korišćenje ove metode će učiniti da se osećate bolje i da uspešno balansirate između vremena bez tehnologije.

Naučnici tvrde da bi odrasli trebalo da koriste društvene mreže i telefon/lap top van posla manje od dva sata dnevno. Produženo korišćenje ove vrste tehnologije izaziva disbalans u hormonima smanjujući proizvodnju dopamina, serotonina i melatonina koji su zaduženi za dobro raspoloženje i zdravlje mozga uopšteno. Prekomerno korišćenje telefona takođe utiče na lošu koncentraciju i pažnju, naprezanje očiju, bol u vratu i leđima, gojaznost zbog fizičke neaktivnosti, loš san, povećava rizik od demencije,a može izazivati i stres, anksioznost, neurotično ponašanje i depresiju.

Kako da uradite digitalni detoks?

Da biste pomogli sebi da se oslobodite zavisnosti, potrebno je da uradite nekoliko stvari.

 • Oslobodite telefon. Isključite notifikacije i zanemarite apdejtovanje najnovijih verzija. Takođe, odjavite se sa mejling lista o informacijama koje vas ne zanimaju.
 • Nemojte koristiti telefon dok jedete ili bar sat vremena pre spavanja. Ako vam je teško da budete bez telefona probajte da uključite avionski režim.
 • Budite veoma selektivni po pitanju toga na koji način koristite tehnologiju.
 • Stvorite zone u kući i kancelariji gde ne smete da koristite telefon.
 • Radite digitalni detoks često. Za početak počnite sa jednim danom i radite ga sve češće.
 • Povežite se sa spoljašnjim svetom. Vreme koje ste provodili za ekranom posvetite ljudima oko vas. Pronađite hobi koji vas inspiriše i ispunjava.
 • Odlučite se za dobru knjigu.

Korišćenje tehnologije i društvenih mreža je duboko ušlo u naše društvo i ponekad je teško prepoznati da li imate problem ili ne. Ako vreme pred ekranom utiče na vaš san, osećate se iscrpljeno ili generalno utiče na vaše uopšteno zdravlje.

Izvor slike: Oleksandra Troian/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate